logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Papíron meghallgatták az ügyvédet a győri bíróságon, a valóságban ott sem volt

A tárgyalási jegyzőkönyv szerint ott volt az ügyvéd a Győri Ítélőtáblán, miközben épp Budapesten mondott védőbeszédet. A bíróság azt mondja, van magyarázat az ügyre.

A polgári peres bírósági tárgyalások – mint az igazságszolgáltatás során oly sok minden –elég formálisan kezdődik. A tárgyalás elején a tanácsvezető bíró jegyzőkönyvbe diktálja, kik jelentek meg a bíróság előtt, valamint rögzítik a felek jogi képviselőjének nevét és az ügyvédi igazolványuk számát. A tárgyaláson készült jegyzőkönyv közokiratnak minősül, ugyanis ez az egyetlen olyan dokumentum, ami alapján rekonstruálhatók a tárgyaláson történt események, így megbízhatósága kulcsfontosságú.

A 24.hu azonban azt írja, június 20-án valami furcsa és elsőre megmagyarázhatatlan történt reggel 9-kor a Győri Ítélőtáblán. Egy devizahiteles ügy tárgyalásán a árgyalási jegyzőkönyv szerint három bíró volt jelen: tanácsvezetőként Lezsák József, előadó bíróként Mauer Ádám, bíróként Mészáros Zsolt. Továbbá jelen volt a jegyzőkönyvvezető, valamint a felperes és az alperes jogi képviselője. Előbbi – a devizahiteles adós ügyvédje – Bihari Krisztina, utóbbi Debreczi Géza, a perben érintett bank ügyvédje.

A jegyzőkönyv szerint a bíróság az alperes és a felperes ügyvédjét is nyilatkoztatta a tárgyaláson. A dokumentum szerint „a felek a kérelmeiket fenntartották, további bizonyítási indítványuk nincs.” Ezután a Győri Ítélőtábla a tárgyalást berekesztette, majd zárt ülésen ítéletet hozott az ügyben, ami a devizahiteles adós számára lett hátrányos.

Eddig teljesen hétköznapi a történet, de itt jön a fordulat.

Ugyanebben az időpontban – június 20-a, reggel 9 – a felperes jogi képviselője, Bihari Krisztina valójában a Budakörnyéki Járásbíróságon mondott védőbeszédet egy büntetőügyben. A fizika és az emberi életet körülvevő egyéb törvények pedig azt mondják, Bihari nem lehetett Győrben is.

Ráadásul nem csupán az ügyvéd neve szerepel a Győri Ítélőtábla tárgyalási jegyzőkönyvében a megjelentek között, hanem az is, hogy nyilatkozott a bíróság előtt. A lap megkereste a Győri Ítélőtáblát kérdéseinkkel, érdeklődtek, mi történhetett, kit terhel a felelősség az ügyben, valamint, hogy tervezik-e hatályon kívül helyezni az ítéletet és új tárgyalást tartani.

A bíróság elismerte, hogy Baranyi nem volt ott Győrben a citált időpontban, de szerintük csak elírás történt. Ezt végzéssel kijavítottak, és ezzel az ügyet lezártnak tekintik. Tehát nincs helye új tárgyalásnak.

Azonban – mivel a devizahiteles ügy eredetileg a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, csak a bíróságokra nehezedő ügyterhek megosztása miatt a per tárgyalása Győrbe került – a lap a fővárosi bíróságot is megkereste. Ott azt közölték, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el.

Ez pedig nem arra utal, hogy egy hétköznapi tévedésről van szó, amit egy végzéssel el lehet intézni.

Bihari Krisztina a 24.hu-nak elmondta, ügyfele büntetőfeljelentést készül tenni az ügyben, szerintük ugyanis felmerülhet a közokirat-hamisítás gyanúja. Mint mondta, hasonló esettel még nem találkozott, azt pedig különösen furcsállja, hogy a Győri Ítélőtábla egy egyszerű végzéssel intézné el az ügyet. Hozzátette, eddig sem volt nagy a bíróságokba vetett közbizalom, de ez az eset egészen biztosan nem erősít rajta.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO