logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Powell: a Fed megteszi a szükséges intézkedéseket

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, Jerome Powell azt ígérte pénteken, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket az amerikai gazdaság növekedésének támogatására, de figyelmeztetett arra is, hogy a Fed nem tudja megoldani a kereskedelmi feszültségekből adódó problémákat - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

Jerome Powell a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferenciáján tartott beszédében - a piaci várakozásokkal ellentétben - kevés fogódzót nyújtott annak megítéléséhez, hogy csökkent-e kamatot a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptemberben vagy sem.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság kedvező helyzetben van, és a Federal Reserve megteszi a megfelelő intézkedéseket, hogy a gazdaság növekedését a jelenlegi pályán tartsa. Felsorolta a Fed által figyelt gazdasági és geopolitikai kockázatokat, amelyek jelentős részét az amerikai kormányzatnak a Kínával és más országokkal vívott kereskedelmi háborújához kötötte.

A kereskedelmi háborúk

Összességében az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít - mondta Powell, hozzátéve, hogy az üzleti beruházások és a feldolgozóipar teljesítménye gyengült, de a foglalkoztatottság stabil növekedése és a bérek emelkedése hajtja az erőteljes fogyasztást és támogatja a mérsékelt növekedést.

A kereskedelmi háborúk aláásták a vállalati beruházásokat és az üzleti bizalmat, és hozzájárultak a globális növekedés gyengüléséhez, a Fed azonban nem képes mindent kiigazítani a monetáris politika segítségével. A közelmúltból nincs olyan precedens, amely bármiféle irányt mutatna a jelenlegi helyzet kezeléséhez, és monetáris politika nem tud egy határozott szabálykönyvet nyújtani a nemzetközi kereskedelemhez.

A kemény brexit, Nagy-Britannia EU-tagsága megállapodás nélkül történő megszűnésének lehetősége, a hongkongi feszültségek, a gazdasági növekedés lassulása olyan országokban, mint Németország, és egyéb tengerentúli problémák közepette a Fednek alaposan szemügyre kell vennie a rövid távú turbulenciákat és arra kell koncentrálnia, hogy az amerikai gazdaság miként teljesít - mondta az elnök, elismerve, hogy az 1990-es években a kamatcsökkentések hozzájárultak a gazdaság növekedésének fenntartásához.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fednek a folyó eseményekre kell figyelnie, arra összpontosítani figyelmét, hogy a kereskedelmi fejlemények milyen hatást gyakorolnak a kilátásokra, és politikáját úgy kell alakítania, hogy előmozdítsa kettős mandátumának teljesítését, a 2 százalékos inflációs célszám és a közel teljes foglalkoztatottság elérését.

Powell beszédének általános hangvétele csalódást okozhatott azoknak a befektetőknek, akik arra számítanak, hogy szeptemberben és esetleg az év végéig még többször kamatcsökkentést hajt végre a Fed nyíltpiaci bizottsága. Júliusban a testület 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatsávot, ám Powell már akkor jelezte, hogy a 2008 októbere óta először végrehajtott kamatvágás egy "ciklus közepi kiigazítás" és nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete - írta az MTI.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO