Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Putyin: Nem használjuk fegyverként a földgázszállítást Európa ellen

Oroszország ura azért persze elmondta, hogyha az Északi áramlat 2 megkapná az engedélyt, akkor csökkenhetnének a gázárak az Európai Unióban.

"A hidegháború legnehezebb időszakában is betartottuk az egyezményeket és szállítottunk földgázt Európának" - utalt a szovjet időkre Vlagyimir Putyin, aki a CNBC amerikai televíziónak nyilatkozott Moszkvában.

Az orosz elnök tagadta, hogy visszatartottak volna szállítmányokat annak érdekében, hogy térdre kényszerítsék az Európai Uniót. Putyin szerint épp ellenkezőleg: növelték a földgázszállítást Európába. Amikor az amerikai riporter kétkedéssel fogadta ezt, akkor Putyin kijelentette: szép riporternőnk nem hallotta a válaszomat. Hadley Gamble nem ijedt meg Oroszország majd mindenható urától, mert továbbra is kétségeit hangoztatta az orosz elnök őszinteségét illetően.

Putyin azonban kitartott amellett, hogy "a magasabb gázárak az energiahiány miatt alakultak ki, és nem megfordítva. Az európai földgáz piac nem kiegyensúlyozott és nem előrelátható, hogy mi megy ott végbe" - mondta az orosz elnök. Aki azt is hozzátette, hogy Oroszország az idén már 15%-kal növelte földgázszállítását.

"A probléma nem nálunk van hanem a másik oldalon. A szélerőműfarmok nem működtek hatékonyan, mert nem kedvezett nekik az időjárás. Ezenkívül az európaiak nem pumpáltak elég gázt a tározókba a nyár folyamán. Ráadásul a földgázszállítások csökkentek a világ más részeiből Európába" - jelentette ki Putyin, aki ezzel az USA-ra célzott. Mondván az amerikaiak inkább Ázsiában adják el a cseppfolyósított földgázt, mint Európában.

Mesterségesen előállított válság?

Sokan azt állítják, hogy Oroszország tudatosan idézte elő a hiányt a földgázpiacon, hogy ezzel áremelkedést érjen el. Ezzel Putyin azt is meg akarja mutatni, hogy az Európai Unió továbbra is nagy mértékben függ az orosz földgázszállításoktól.

Putyin brüsszeli nagykövete meg is fenyegette az Európai Uniót: ha nem akartok fázni a télen, akkor béküljetek ki velünk!

Peszkov, Putyin szóvivője megerősítette, hogy a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően szállítják a földgázt az Európai Unió államaiba. Csakhogy nem erről van szó, hanem arról, hogy a szabadpiacon elszabadultak az árak. Ha szükség lesz a szerződésen felüli mennyiségre, akkor azt méregdrágán kell megfizetni. Erre utalt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki zsarolással vádolta meg Moszkvát az Északi áramlat 2 vezetékkel kapcsolatban.

Oroszország az EU földgázimportjának a 40%-át adja minden évben. Ez Moszkvának fontos bevétel és nyomásgyakorlási eszköz is, de az oroszok csak óvatosan élhetnek vele. Erre Csizsov brüsszeli orosz nagykövet mutatott rá a Financial Timesban: ha túl nyilvánvaló az orosz zsarolás, akkor a fogyasztó államok alternatíva után néznek. Akkor pedig Oroszország ugyancsak pórul járhat, mert Putyin rendszerének gazdasági alapját még mindíg az energiaexport jelenti.