Hungary

Repedezik a Szuperliga, a Chelsea már szinte biztosan visszamondja a részvételt

Valószínűleg nem voltak felkészülve az ötletgazdák ekkora felháborodásra: két angol csapat fontolgatja biztosan a visszalépést, gondolkoznak a spanyolok is, a német klubok pedig lendületből utasították el az indulást.

A BBC információi szerint a Chelsea már készíti elő a dokumentumokat, amiken bejelentik, az eredeti tervek szerint mégis kimaradna a vasárnap bejelentett Európai Szuperligából az angol futballklub. A döntés valószínűleg nem teljesen független attól, hogy a zárt rendszerben elképzelt Szuperliga tulajdonképpen kiszakadna az európai fociból, a londoni csapat stadionjánál például nagyjából ezer szurkoló tüntetett a döntés ellen.

Bár a Real Madrid elnöksége mellett a tervezett liga elnöki pozícióját is elvállalt Florentino Perez interjúban adta elő magabiztosan, hogy nemcsak az ellenkezéseket ignorálják, de akár a labdarúgás szabályain is hajlandók módosítani a fiatal nézők kedvéért, most nagyon úgy tűnik, két nap alatt sokak lelkesedése eltűnt: a Chelsea lehet az első abból a hat csatlakozott klubból, ami visszalép a tervezettől, de angol sajtóhírek szerint a Manchester City is hasonlót tervez.

De Anglián kívül is van bizonytalanság, szintén meg nem erősített sajtóhírek szerint az Atletico Madridnál is fontolgatják a visszalépést, a Barcelonánál pedig a tagok szavazatai dönthetik el a továbbiakat.

Ha ez még nem lenne elég, két különösen értékes csapat már hivatalosan is elutasította a megkeresést: a Borussia Dortmund elsőként jelezte, hogy kimaradnak, a Bayern München közleményben üzente meg a Szuperligának, hogy a szurkolók érdekeit szem előtt tartva nem csatlakoznak a kezdeményezéshez, de azóta a párizsi PSG is bejelentette, hogy bár tényleg szükség lenne az európai futball rendszerének átalakítására, ők ezt belső reformként képzelik el.

Az Európai Szuperliga ötlete a koronavírus miatt nagyon nehéz anyagi helyzetbe került csapatok válaszaként született meg: a hat legismertebb angol csapat mellett Spanyolországból a Real Madrid és a Barcelona, Olaszországból pedig az Inter, a Juventus és az AC Milan jelentette be a csatlakozását. Az UEFA válaszképp azonnal bejelentette, hogy a liga elindítása esetén kizárják az érintett klubokat a nemzeti bajnokságokból és a nemzetközi tornákról is, de a csapatok játékosainak válogatottbeli szereplése is veszélybe került.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából?

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude