Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Repülő szélturbinákat gyárt egy német cég, állítják, ezek feleannyiból kijönnek

A német startup, a Kitekraft szerint a turbinák üzembe helyezése is környezetkímélőbb, mert nem kell őket közúton szállítani.

A szélerőművek előnyeit ma már nem kell ecsetelni, de még ezek között is bőven akadnak különbségek. Ez alatt pedig nem csak a leadott teljesítményt, illetve a megtermelt energiát kell érteni.

Jól mutatja ezt a Kitekraft nevű német startup munkája, ami egy repülő és önműködű szélturbina. Az egész úgy működik, hogy a szerkezet lapátjai a magasba viszik a turbinát, ahonnan egy kábel segítségével adja le a teljesítményt. A cég szerint a fejlesztés nagyjából feleannyi költségből üzemeltethető, mint a farmokon használt szélturbinák.

A masina alapját egy sárkányrepülőhöz hasonló jármű jelenti, amely a vállalat szerint tengerek fölött is reptethető. Ha pedig nagyon feltámad a szél, és a repülő esetleg bajba kerül, egyszerűen elvágják az összeköttetést.

A Kitekraft szerint az újfajta szélturbina üzembe helyezéséhez nincs szükség szárazföldi (értsd: teherautós) szállításra, így a szén-dioxid-kibocsátás is kisebb.

A repülő szélturbina még nem végleges termék, de a tesztek már javában folynak. Az elkövetkező hetekben további hardver- és szoftverfejlesztéseket is végeznek, valamint újabb repülési teszteket terveznek, hogy tovább feszegessék az újdonság határait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.