Hungary

Robotgiliszták mondják meg, mekkora termés várható

A Cornell Egyetem tudósai a mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan (gyűrűző) mozgó gép földigilisztákat fejlesztenek. A 30,5 és 61 centiméter közötti hosszúságú mesterséges teremtmények feladata a mezőgazdasági területek talajának analizálása lesz. A tervek szerint először kukoricatáblákon fogják a gépeket próbára tenni.

A gyartastrend.hu közlése szerint, a mechanikus kreatúrák egy speciális fúrófejjel törnek maguknak utat a termőföldben, és a „hagyományos" gilisztákhoz hasonlóan, perisztaltikus (gyűrűző) mozgással nyomulnak előre az így kialakított alagútban.

IllusztrációForrás: AFP

A kutatók a vájatfúrás közben tett erőfeszítések nagyságából következtethetnek a talaj sűrűségére. Szenzorjaiknak köszönhetően a szerkezetek mozgás közben a termőföld hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásait is nyomon tudják követni.

A robotgiliszta segítségével egyszerűbben meg lehetne vizsgálni a mikroorganizmusok aktivitását és a gyökerekből felszabaduló szénvegyületek szintjét, valamint a növények gyökereit.

Először a robotok egy fedélzeti adatrögzítőre gyűjtik össze a beszerzett információt, amit a szakemberek később elemeznek, mert a rádióhullámok nehezen jutnak át a talajon. Az analizált adatok segítséget nyújthatnának a terméshozamok előrejelzéséhez, a termények ellenállóképességének felméréséhez, illetve a klímaváltozásra adott növényi reakciók vizsgálatához is.

Football news:

Neymar is the best player in the world. He is more often with the ball than Ronaldo and Messi. The former forward of the national team of Brazil Cayo about striker PSG
Juventus have signed midfielder Marcel Ake. Contract - until 2025
Thomas Tuchel: When you go to Chelsea, you sign up for trophies. I am not afraid of this
Tuchel on Chelsea: With all due respect to Lampard, I couldn't help but jump at the chance
Arteta on the comparison of the Youngster and Messi: It is a losing battle, but Martin has the qualities Arsenal need
Johnson on Tuchel: The coach at Chelsea is the hottest place in world football. He could be sacked in six months
Ramos will not play with Levante due to injury, most likely. Today, he did not train with Real Madrid