Hungary

Robotvázat épített az édesapa, hogy járni tudjon a 16 éves fia – videó

Oscar Constanza egy neurológiai betegség miatt nem tud önállóan felállni és járni, ezért édesapja egy speciális szerkezetet épített neki.

Jean-Louis Constanzára egészen biztosan érvényes a mondás, ami szerint egy szülő mindent megtesz a gyermekéért. A mérnök 16 éves fia egy neurológiai betegség következtében kerekesszékben tölti a mindennapjait, önerőből ugyanis nem tud sem felállni, sem pedig járni.

A Reuters beszámolója szerint a férfi egy speciális, a testre erősíthető robotvázat épített, hogy ezzel tegye lehetővé a fia számára, hogy segítség nélkül is járni tudjon.

A robot hangvezérléssel működik: miután a viselője kiadta a parancsot – Robot, stand up!, vagyis Robot, állj fel! –, a szerkezet először óvatosan felegyenesedik, majd a járást szimulálva elindul. A készüléket a Wandercraft nevű cég gyártotta le, aminek a 16 éves Oscar édesapja az egyik alapítója.

A párizsi cég a fejlesztést már francia, luxemburgi és amerikai kórházaknak is eladta, darabonként nagyjából 150 ezer euróért, vagyis nagyjából 45,5 millió forintért. A készüléket egyelőre csak az egészségügyi intézmények vásárolhatják meg, magánszemélyek nem. Costanza szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy tíz múlva már nem lesz szükgés a kerekesszékekre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Ivanov has been appointed chief referee of the Sociedad - Monaco Europa League match
UEFA will appeal against the decision of the Madrid court on the Super League and apply for the dismissal of the judge
Messi - in PSG's application for the match against Manchester City
Sheriff in the Champions League-the miracle of the year. The cancellation of the limit helped, but so far in Moldovan football it is terrible: neither fans, nor money
The son of Eto'o became a player of Vitoria Guimaraes
Donnarumma will be PSG's goalkeeper in the match against Man City. He will make his debut in the Champions League
Jorginho: I was worried about the talk that I would not have been at Chelsea without Sarri