Hungary

Sir Alex Ferguson szerint a futball történelmével mennek szembe a klubok

GettyImages-1139977199

Semleges és negatív vélemények is napvilágot láttak a labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozásával kapcsolatban, rengeteg jelenlegi és korábbi edző, játékosok fogalmazott meg bírálatot a kontinens 12 topklubja által életre hívott és a tervek szerint jövőre induló versengéssel szemben.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője – akinek munkáját Lőw Zsolt segíti másodedzőként – hangsúlyozta: bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban – jelentette az Magyar Távirati Iroda.

Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel

– fogalmazott a német szakember a keddi bajnoki előtt tartott sajtótájékoztatón. Elárulta: mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

Nem vettem részt a folyamatban, és a játékosaim is kimaradtak belőle. Az én szerepem az edzői feladatok ellátása, és holnap fontos bajnoki vár ránk. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Chelsea a helyes döntést hozza meg.

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is abban a vetélkedésben vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá. A spanyol edző Tuchelhez hasonlóan bízik abban: egyesülete a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet egyben felhívta a figyelmet: a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során. A FIFPro kiemelte: határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas.

Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban, akárcsak az érintett klubok szurkolói.

Leginkább a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom

– fakadt ki Gary Neville, a Manchester United korábbi kiváló jobbhátvédje, aki az érintett brit klubok azonnali megbüntetéséért szólalt fel. A „vörös ördögöket” az európai topklubok közé emelő egykori remek menedzser, Sir Alex Ferguson szerint a „szakadár” együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

A Liverpool drukkerei például szégyenről írtak az Anfield közelében kifeszített transzparensen.

RIP LFC 1892-2021

– állt a molinón.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít

– jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása

– vélekedett Rummenigge.

A szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, első számú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

(Borítókép: Gary Neville és Sir Alex Ferguson / VI-Images / Getty Images Hungary)

Football news:

Man City will try to sign Rice if Fernandinho leaves in the summer
Mount joked about Kroos after reaching the Champions League final: Now Real Madrid will have to lose sleep because of us as a team
Barcelona are looking for a midfielder similar to Busquets. The club will try to exchange some of the current players
Milan can invite Sarri if the team does not qualify for the Champions League
They want to allow 25 thousand people to attend the Champions League final. Chelsea and City fans will receive 4 thousand tickets each
Michael Owen: Mount and Foden will be the best players in the world. Phil can be one of the best in the history of England
Zinedine Zidane: Hazard has to play, he has to get his confidence back. He has to rebuild the old version of himself