Hungary

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Az igazságügyi orvosszakértő szerint Brian Sicknick nem külső beavatkozás miatt vesztette életét, de azok hatással voltak az állapotára.

Nem tüntetők, hanem szélütések okozták Brian Sicknick rendőrtiszt halálát, amikor az amerikai törvényhozás épületét védte januárban az erőszakos tüntetőktől - jelentette be a washingtoni orvosszakértői hivatal hétfőn este.

Sicknick a január 6-i zavargások másnapján vesztette életét, a capitoliumi rendőrség akkor kiadott jelentései szerint a tüntetők vegyszerrel fújták le, mire a 42 éves rendőrtiszt összesett és másnap elhunyt. A hónapokig tartó részletes nyomozás nem igazolta ezt a feltételezést.

A washingtoni orvosszakértői hivatal munkatársa, Francisco Diaz igazságügyi orvosszakértő azt közölte, hogy a rendőrtiszt halálát nem külső beavatkozás okozta, hanem két, egymást követő szélütés (sztrók). Diaz hozzátette, hogy a rendőrtiszt boncolása során nem találtak bizonyítékot arra, hogy vegyszerek váltottak volna ki nála végzetes reakciót.

Az igazságügyi orvosszakértő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a január 6-i események "szerepet játszottak (Sicknick) állapotának alakulásában". Az adatvédelmi jogszabályok miatt azonban arról nem adhatott tájékoztatást, hogy a rendőrnek voltak-e már korábban is egészségi problémái.

A múlt hónapban két férfit tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy ők támadták meg Sicknick rendőrtisztet és ártalmas vegyszerrel fújták le. Az ügyészek és az igazságügyi orvosszakértő azonban nem bizonyította az összefüggést a rendőr halála és a ráfújt szer között.

A The New York Times című amerikai napilap az egyik februári riportjában - a bűnüldöző szervek jelentésére hivatkozva - még arról számolt be, hogy Sicknicket leütötték tűzoltó készülékkel, de ezt a cikket később javították. A capitoliumi rendőrség később azt közölte, hogy kollégájuk az épület védelmezése közben "összeesett a sérülései következtében".

Az igazságügyi orvosszakértői jelentés nyilvánosságra hozatala után a Capitolium rendőrsége azt közölte, hogy elfogadják az orvosszakértői megállapításokat, de ez "nem változtat azon a tényen, hogy Sicknick kötelessége teljesítése közben hunyt el, amikor bátran védte a Kongresszust és a Capitoliumot".

Január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlést tartott a Capitolium közelében, amelyet követően hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük Brian Sicknick.

A Capitolium elleni támadás miatt egyébként eddig több mint 400 ember ellen emeltek vádat.

A demokrata többségű képviselőház - a nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt - lázadás szításának vádjával - alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus végül felmentett.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude