Hungary

SZFE: Nem hátrálnak a sztrájkoló dolgozók

A Fővárosi Törvényszék október 23-án jogellenesnek nyilvánította a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak sztrájkját. Az ítélet indoklása szerint a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel, mert pusztán a szenátus tagjainak biztosít jogokat.

Fővárosi Törvényszék: Jogellenes az SZFE-sztrájk

Az elsőfokú végzés tartalmát a fenntartó alapítvány és az egyetem új vezetése ismertette.

Az SZFE sztrájkbizottsága ezzel szemben azzal érvel, hogy egy felsőoktatási intézményben a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés, ugyanis a szenátus gyakorolja az egyetem Alaptörvényben biztosított jogait. A dolgozóknak a szenátuson keresztül van joga részt venni a döntéshozatalban. Ez pedig az SZFE sztrájkbizottsága szerint egyértelmű szociális érdek. Másodfokon fellebbeznek a határozat ellen – jelentették ki a hétfői sajtótájékoztatón.

Október 15-i sztrájkkövetelésükben a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését kérték. A sztrájkbizottság szerint a modellváltás jelentősen befolyásolta az egyetemi oktatók és dolgozók szociális érdekeit. Megváltozott foglalkoztatási státuszuk és átalakult részvételi lehetőségük az egyetemi döntéshozatalában. 

Hozzátették:

A modellváltás olyan súlyos kérdés, amelyben a fenntartó nem jogosult dönteni.

Ezért ezt a követelést Magyarország Kormányának címezte az SZFE sztrájkbizottsága.

Kiemelték: a dolgozók folyamatos fenyegetéssel és megfélemlítéssel néznek szembe. A kancellár korábban a bérek visszatartásával fenyegetőzött, majd a sztrájkolók névsorát követelte, majd megváltoztatta az őszi szünet időpontját, mellyel gyakorlatilag kitiltotta a dolgozókat a munkahelyükről – mondták. A sztrájkbizottság szerint a kancellár törvénysértő nyomásgyakorlási eszközei lehetetlenné teszik a munkát. Hozzátették:

a bőrünkön érezzük az egyetemi autonómia megszűnését.

„Az SZFE nem ő, az SZFE mi vagyunk” - üzenték Szarka Gábornak az SZFE-s lázadók

Az új kancellár megnevezte, szerinte kik a felelősei a tiltakozásnak.

Football news:

ISCO agent: he wants to try to play in another League
Roberto De Derbi is the new Serie A coaching star. His Sassuolo is the best control team in Italy, but it lacks improvisation
Wayne Rooney: Chelsea and Mourinho wanted to sign me, there were also Real Madrid and Barcelona
Eriksen can go to Real Madrid, ISCO-to Inter as part of the exchange (Sky)
Beckham returned to the cover of FIFA 23 years later. For this, he will get more than paid in real PSG
Barcelona transferred a 5 million Euro bonus to Borussia for Dembele's transfer. Catalans have already paid more than 130 million
Ramos and Benzema out of Real Madrid's bid for the Champions League match with Inter