Hungary

Szlovák államfő: be kell jegyeztetni a Szputnyik V-t az Európai Gyógyszerügynökségnél

A Szputnyik V orosz vakcina felhasználása nem a bátorság megnyilvánulása és nem diplomáciai siker. Inkább annak a jele, hogy lemondunk azokról a szabályokról, amelyek az emberek lehető legnagyobb biztonságát garantálják – mondta Zuzana Čaputová. A szlovák államfő úgy fogalmazott: „Hetek óta hallgatjuk a felhívásokat, hogy a vakcinákkal ne játsszunk geopolitikai játékot, és erre a Szputnyik V látványos fogadtatásának vagyunk tanúi”.

Szerinte a megoldás egyszerű: be kell jegyeztetni az orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnél, és a szlovák állami gyógyszerellenőrzési intézet is elküldhetné a rendelkezésére álló dokumentációt, írta az Ujszo.com.

Konfrontáció a szlovák kormányban a Szputnyik V vásárlása miatt

A miniszterelnök szerint az egészségügyi miniszter dönthetett a kivételes beszerzésről.

„Természetesen az élet védelme mindenféle politikai vita és érv felett áll. Azonban rendkívüli helyzetekben is meg lehet tenni bizonyos lépéseket oly módon, hogy ne verjük szét a kormánykoalíciót, ne alázzuk meg az ellenkező nézeteket vallókat, ne ingassuk meg az emberek bizalmát az oltásban, és ne gerjesszünk újabb társadalmi konfliktust” – jelentette ki a szlovák államfő.

Szlovákia: időseket is oltanának AstraZeneca-vakcinával

A Pozsony által vásárolt Szputnyik V vakcina egy része már meg is érkezett.


Zuzana Baťová, a gyógyszerellenőrzési INTÉZET  igazgatója hangsúlyozta: nagyon kockázatosnak tartja a nem regisztrált és nem ellenőrzött Szputnyik V-vel való oltást.

Az intézet egyelőre nem kapta meg a vakcinával összefüggő dokumentációt, hogy meggyőződhessen annak minőségéről és biztonságosságáról, ilyen még nem fordult elő.

Szlovákia szigorít: jön a lezárás és a kötelező FFP2-es maszk

Az új intézkedések jórészt szerdán lépnek életbe.

Čaputová azt is elmondta, tiszteletben tartja azok döntését, akik a Szputnyikkal oltatják be magukat, de nem fog buzdítani az orosz vakcina tömeges felhasználására. Ennek oka, hogy a vakcina nem ment át a szokásos, nemzetközileg elfogadott ellenőrzési folyamaton, amely szavatolná a biztonságos használatát.

Football news:

Kimmich on Alaba: Real Madrid is a good choice. Not so many options for a step forward after Bayern Munich
The money for the Super League was promised by the largest US bank - before that, it helped the Americans buy up European clubs
UEFA on the 12 founders of the Super League: They will live with shame. We will discuss additional sanctions
Prince William on Super League: I am happy that the voice of football fans has been listened to
Director of Milan Maldini: I learned about the Super League on Sunday, everything was decided at a higher level
Goat Hennes VIII, former mascot of Cologne, died
Frappar will be the first female referee at the men's Euro. Karasev and the Argentine Rapalini are among the 19 main referees