Hungary

Szolidaritási láncok és sztrájkfelhívás Minszkben

A belarusz ellenzék támogatására több helyen is szolidaritási láncot alkottak Minszkben hétfőn, amit megerősített egy üzenetében Szvetlána Tyihanovszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt - tájékoztatott az MTI.

A fővárosi, Kardiológia nevű gyakorlati tudományos intézet medikusai élőláncot alkottak hétfőn a belvárosban, fehér és piros szalagokat lengetve. Hasonló megmozdulás volt ettől a helyszíntől egy kicsit távolabb, de még a központban, egy metróállomás közelében.

Szemtanúk szerint a rendőrség több embert őrizetbe vett. A város néhány pontján a tiltakozók lezárták a közterületeket a forgalom elől, azonban rendfenntartó alakulatok vonultak ezekre a helyekre, hogy megszüntessék az akadályt.

Ülősztrájkot hirdettek diákok a Belarusz Állami Egyetemen, amiben mintegy százan vesznek részt az intézmény központi épületében. A tiltakozókhoz más egyetemek diákjai is csatlakoztak.

Vasárnap éjfélkor járt le Tyihanovszkaja ultimátuma, amelyben országos sztrájkkal fenyegetett, ha Alekszandr Lukasenko államfő október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. 

Az ország nagyobb üzemeinél hétfő reggel óta rendőrök és símaszkot viselő személyek jelentek meg. A kormány képviseletében Alekszandra Iszajeva sajtótitkár a Facebookon ugyanakkor azt írta, hogy az ország üzemeiben rendben folyik a termelés, azt tiltakozás nem szakította meg.

Hétfőn Tyihanovszkaja sztrájkra buzdított. "Ma reggel sztrájkolni kezdtek az állami vállalatok és gyárak, a közlekedési ágazat alkalmazottai, a bányászok, a tanárok és a diákok" - írta a Telegramon.

Az ellenzéki politikus arra kérte honfitársait, hogy mutassák meg Alekszandr Lukasenkonak:

senki sem fog dolgozni a rezsimnek. Az állami vállalatok sztrájkja növeli a nyomást a gazdaságra. A magánszektorban rendezett munkabeszüntetés minden egyes ember szolidaritásának a jele, ez ugyanolyan fontos.

Football news:

Barcelona have 14 points after 10 rounds - the worst start in La Liga in 33 years
The same goal Monday in the Euro 1960 final: did not see the ball fly into the net, and says that he had no right not to score
Monday's last name appeared by accident - because of a drunk person. He entered the day of the week in the documents
Messi is the only one in the top 5 European leagues not to score after 10 + shots in a championship game this season
Lampard on 3-1 with Leeds: I'm absolutely thrilled. On another day we could have scored 5-6
Koeman on 1:2 with Cadiz: the Mood was not too good. Lost because of an error
Mbappe scored his 100th goal for PSG and shares 4th place in the club's goalscoring list