Hungary

Több ezer forintos sms-ekkel vertek át tiniket, a GVH lépett és a szülőkhöz fordult

A Gazdasági Versenyhivatal leállította a "Lovedoktor" néven emelt díjas sms-szolgáltatást nyújtó céget. Súlyos árat fizettek a megcélzott tinédzserek.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy egy vállalkozás "Lovedoktor" néven emelt díjas SMS-szolgáltatást nyújt. A szolgáltatást használók - üzenetenként 2032 forintért - jóslatokat kaphatnak a szerelmi életükkel kapcsolatban. Főként kiskorúakra ment rá a társaság, így a szülők fizethették a magas telefonszámlákat.

A hatóság idén áprilisban már ideiglenesen felfüggesztette a fentihez hasonló, jellemzően fiatalok által használt, "Kérdezd Bongót!" (AskBongo) elnevezésű sms-szolgáltatást és annak reklámozását.

A GVH arra kéri a fogyasztókat, hogy az emelt díjas telefonszámokon elérhető szolgáltatások igénybevétele előtt tájékozódjanak azokról a szolgáltatójuk weboldalán vezetett nyilvántartásból. A hatóság ennek kapcsán különösen a szülők, gondviselők figyelmét szeretné ráirányítani arra, hogy lehetőség van a gyermekek által használt telefonokon az emelt díjas szolgáltatások korlátozására, és ezzel együtt a különböző alkalmazások adatvédelmi beállításaira a felesleges kiadások, illetve egyéb sérelmek megelőzése érdekében - írják a közleményükben.

A hasonló emelt díjas csalások vagy trükközések az olyan célcsoportokra lőnek, mint a gyerekek vagy a nyugdíjasok, akik kevésbé körültekintően használják az internetet és a technológiai eszközöket.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally