logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Tökéletes délutánt hoztak le a magyar short trackesek az Eb-n

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szinte hibátlan teljesítményt nyújtott a debreceni Európa-bajnokság első napján. Az összesen 18 továbbjutási esélyből 16-tal élt. Ezer méteren minden magyar short trackes továbbjutott, és a két váltónk is elődöntős. 

Az 1500-as és 500-as versenyek után délután az 1000 méteres előfutamokban is folytatódott a magyar sikersorozat, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca is jól felépítette a versenyzését, különösebb feszültségek nélkül hozták a negyeddöntő érő második helyeket. Lockett Deanna is futammásodik lett, de ő csak az utolsó kanyarban tudta bebiztosítania magát. A negyedik helyről küzdötte fel magát a féltáv után, nagy erőket mozgósítva külső ívről próbált előzni, és talált is egy rést, hogy bevágjon. Az utolsó két körben a cseh Sejpalová-Hruzová még kilökni sem tudta a végén is dinamikus Lockettet.A férfiaknál Krueger Cole nehéz futamba került, a táv felénél sikerült a második helyre besorolnia, de az izraeli Vladislav Bykanov visszatámadott, így csak harmadik lett a magyar, megint ki kellett várnia az összes hátralévő futamot, hogy kiderüljön, idővel sikerülhet-e neki a továbblépés. Gyors futamának köszönhetően negyeddöntőzhet, így a férfiak is százszázalékosak lettek 1000 méteren.

Liu Shaolin Sándor ezúttal is játszott a mezőnnyel, az első köröket nem siette el, aztán az élre ment. Végig hátratett kézzel korcsolyázott, nem került nagy erőfeszítésbe a győzelem. Öccse, Liu Shaoang már a rajt után az első helyre ment, aztán ő is szétzilálta a futamot, nagy fölénnyel nyert.

A női váltóban két új magyar versenyző is bemutatkozott, Lockett és Jászapáti mellé Kónya Zsófia és a Sziliczei-Német Rebeka került be. Az Eb-n 12 váltó indulhat, itt is a futammásodik hely ért biztos elődöntőt. A magyar váltó az Eb-címvédő Hollandiával került össze, így nehéz futamra kellett számítaniuk Jászapátiéknak. Elég hamar világossá is váltak az erőviszonyok, a fehéroroszok leszakadtak, a hollandok pedig látványosan megléptek. A magyarok a németekkel küzdöttek a második helyért, de végül nem kellett nagyon izgulni, simán meglett a továbbjutás.

Az olimpiai bajnok és Európa-bajnoki címvédő férfi csapat összeállításában is volt egy kisebb meglepetés, ami nagy magabiztosságra is utalt. Liu Shaolin Sándor nem indult a negyeddöntőben, Liu Shaoang, Krueger Cole, Krueger John-Herny és Varnyú Alex alkotta a váltót. Nekik kellett a magyar, ukrán, francia, német négyesből az első vagy második helyet megszerezniük. Az 5000 méteres táv harmadáig ez nem tűnt is annyira egyértelműnek, de a német váltó egyik tagja beleszállt a védőfalba, így a magyarok kényelmes második helyen találták magukat. Pár körrel később már vezetett is Magyarország, aztán a franciák is elintézték magukat, így már csak higgadtan kellett lehozni a hátralévő 15 kört. Az előnyt sikerült is tartani, futamgyőztes lett a váltó.

„Két név majdnem biztos volt, azokat a versenyzőket, akiket nem indítottunk egyéniben, azokat mindenképpen akartuk mozgatni, hogy kapják a terhelést, akár az idény további sorsa miatt is, legyenek a jégen mindenképpen. És ebből az is kijön, hogy a három egyéni indulóból egyet-egyet ki szerettünk volna venni. Bácskai Sacinál azért döntöttünk így, mert elfáradt egy kicsit a nap végére, Sanyinál pedig mindig nagyon finomhangolás van, az egyéni küzdelmek szempontjából és egy esetleges váltó döntő miatt számíthat, hogy ma nem volt beterhelve" – mondta Bánhidi Ákos szövetségi kapitány a váltók összeállításáról, megjegyezte, pszichés szempontból is jó, hogy mindenki lehetőséget kap azok közül, akik beverekedték magukat a válogatottba. Bánhidi elmondta, a férfi váltó a biztonságra törekedett, látták, hogy szétmegy a jég alattuk, tapasztalata szerint általában az nyer, aki nem hibázik. A váltó nyugodt is maradt, de mivel a végén egyedül maradt, nem derült ki igazán, mire képes. A nők a második legjobb idővel mentek tovább, de még ott is lát fejlődési lehetőséget, váltástecnhikai hibákat vett észre, amit kijavítja még másodperceket gyorsulhatnak Jászapátiék.

Bánhidi elmondta, a versenyzőket feldobta a hazai Eb, nem nyomta őket agyon ez a lehetőség, összességében pedig elégedett a kezdéssel. „Két helyen nem sikerült a kvalifikáció, azok közül az egyik hajszálon múlott, ráadásul nem is 500 specialistákról beszélünk. Nagyon örültem, hogy Lockett idővel továbbment, megharcolt érte, és ő sem specialista, nagyon jó futamot hozott le. Mivel megváltoztatták a futamok besorolását és sorrendiségét, és ezt nem is igen hirdették meg, úgy kellett berohannunk érte, hogy nem az utolsó futamban, hanem a másodikban jössz. Sok olyan futam volt, ahol magabiztosan teljesítettek a menőink és a kismenőink is. Elégedett vagyok az eredményekkel, de egy-két szituációt át kell beszélnünk még."

Themes
ICO