Hungary

Tömegfelháborodás alakult ki, mert Karácsony biciklisávot alakított ki a Clark Ádám téri virágágyás helyén

A Metropol megnézte, milyen állapotok uralkodnak a Lánchíd-felújítás körül, és megkérdezte az arra járókat, mit gondolnak arról, hogy a főváros ledózeroltatta a népszerű és látványos virágágyást.

"Döbbenetes látvány fogad minket a Clark Ádám téren: eltűnt a gyönyörű virágágyás, ami sok-sok évtizede volt ott, és hála a "zöld" városvezetésnek, betontenger van a helyén. Épül egy körforgalom biciklisávval – de olyan, ami még a biciklisták szerint is életveszélyes. A forgalmat pedig biztos meg fogja akasztani, ahogy autósok és biciklisek kerülgetik egymást a szűk helyen" - írja a lap. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a főváros a napokban forgalomcsökkentésre hivatkozva leaszfaltozta a Clark Ádám téri virágágyást. Karácsony Gergely azzal magyarázta a lépést, hogy a területet – a Lánchíd felújítása miatt – átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy „enyhítsék az autósok kellemetlenségeit". A főpolgármester ígérete szerint „a felújítási munkálatok végével nemcsak a Lánchíd, hanem a virágágyás is szebb lesz."

Egyelőre nem így fest, legalábbis a Metropol által megkérdezett járókelők szerint. A lap a kérdés kapcsán megszólaltatott több budapestit és arra járót, akik egységesen elítélték a főváros lépését. Többen is azzal érveltek, hogy így balesetveszélyes lesz a helyszín, és drasztikusan csökken a zöldfelület. 

Clark Ádám térFotó: Csudai Sándor - Origo

A Metropol stábja péntek és vasárnap között több alkalommal is a helyszínen járt, ahol azt tapasztalta, hogy "a kerékpárosok összevissza kerekezgetnek a környéken: volt, aki a járdán, volt, aki a zebrán keresztbe, de olyan is, aki életét kockáztatva az autók között."

"Amikor kész lesz a körforgalom, ez lesz az állandó helyzet: milliméterekre lesznek egymástól a kocsik és a biciklik. Már most is több majdnem-balesetet láttunk egy-egy figyelmetlenebb autós vagy biciklis miatt, hány baleset lesz akkor, ha átadják ezt a "kevert" körforgalmat?" - tették hozzá, kiemelve, hogy a főpolgármester kiütötte a biztosítékot a budapestieknél.

Szerintük csak azért semmisítette meg az ikonikus virágágyást, hogy itt is biciklisávot alakítson ki, ami ráadásul még életveszélyes is lesz.

Rákosi MátyásForrás: --

A virágágyás túlélte Rákosit, Kádárt, azonban Karácsonyt már nem

1949-ben jött létre a körforgalom a Lánchíd tövében, Magyarország ikonikus pontján: Széchenyi hídjától számítjuk a távolságokat, itt van a 0-s kilométerkő.

Az 56-os forradalom idején tankok taposták a körforgalmat, de a virágágyás megmaradt. A kommunisták utána vörös csillagot formáltak belőlük.

Ez a rendszerváltással megszűnt, 1989. szeptember 22-én megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot, és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást – ami túlélte Rákosit, Kádárt, a szovjet tankokat, de a "baloldali zöldpolitikát" már nem.

Football news:

Milan is close to signing 16-year-old winger Parma Traore for 1 million euros
Herkus about Krykhovyak in Krasnodar: It is a great success to get such a player. He will prove himself brilliantly
Pochettino lost 23% of matches at PSG - the worst result under the Qataris
The more the fly spins in the web, the more entangled it becomes. Here is how Belarusian officials and coaches persuaded the athlete to go home
Ronaldinho on Messi's victory at the Copa America: This is the only thing that he lacked. I am very happy for him
Mikel Arteta: Jaka stays. He is a key Arsenal player
Parti injured his ankle in a friendly game with Chelsea. Arsenal midfielder will be examined tomorrow