Hungary

"Továbbra harcban állunk a kormánnyal és Orbánnal"- Szervezkednek a tulajdonosok, így kerülik meg a védettségi igazolványt

Ha nincs védettségi igazolvány, az a vendég érdekkörében felmerült olyan körülmény, amiért a felelősség a vendéget terheli és ez a felelősség nem hárítható át a szállodára nyilatkozta a jogi szakértő.

"Továbbra harcban állunk a kormánnyal és Orbánnal"- Szervezkednek a tulajdonosok, így kerülik meg a védettségi igazolványt

Szállodaszövetség elnöke nyilatkozott, amiről mi is beszámoltunk, szerinte:

nem fogják sehol sem beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa

Ezzel szemben a turizmus.com-nak Salamon András jogi szakértő arról beszélt, hogy

jogilag nem megalapozott a szállásdíj visszakövetelése. Akkor sem, ha a vendéget ugyan beoltották, csak az igazolványt még nem kapta meg. Ezt ugyanis a szálloda nem tudja befolyásolni. A védettségi igazolvány hiánya nem minősül sem vis maiornak, sem a teljesítés ellehetetlenülésének.

Az elnök arra a kérdésre, hogy a szolgáltatásokat igénybe veheti-e olyan vendég, akinek nincs "védettségi" igazolványa (mert nem érkezett meg időben, de amúgy az oltást már megkapta és tudja igazolni), a következő volt a válasz:

Sajnos nem fogják sehol sem beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa. Kivételt tehát senkivel sem tehetünk, viszont, ha ez az eset fennáll, szinte biztos, hiszen az üzleti etika is ezt kívánja, hogy a pórul járt vendég visszakapja az előleget.

Ezzel szemben a Facebookon több csoport is található, ahol továbbra is várják a vendégeket. A csoport nevét nem írjuk le, de kis keresgéléssel bárki rátalálhat. 

Több olyan étterem is volt, aki a belső tereket nem használják, ezzel is tiltakozva a megkülönböztetés ellen. 

Egy vidéki vendégház tulajdonosa azt írta a szállodaszövetség elnökének véleményére, hogy:


Továbbra is harcban állunk a kormánnyal, és Orbánnal. Mindekit várunk védettségi igazolvány nélkül. Nálunk mindenki egyforma, így nem teszünk különbséget.

A múltkor beszámoltunk egy szálláshelyről, aki interjút adott nekünk ezzel kapcsolatban, ám most már nem szeretett volna nyilatkozni a helyzetről, az akkori álláspontját továbbra is fenntartja.

A megoldást többen abban látják, hogy a vidéki szálláshelyeket az Airbnb megoldásához hasonlóan oldják meg, tehát a vendég a kulcsot közvetve kapja meg, így csökkentve minimálisra a találkozást. 

Illetve továbbra is vannak azok a szálláshelyek, akik ezekben a csoportokban, nyilvánosan hirdetik, hogy nem törődve a szabályzással fogadnak mindenkit. 

Megkerestünk egy szállodaláncot is, akiknek Magyarországon több szállodájuk is van. Ők azt mondták, szerintük ez rossz fényt vet a szakmára, és az ilyen gerilla és partizán próbálkozásokkal csak azt fogják elérni, hogy az éppen éledező helyeket ismét be fogják zárni, ez lesz a jutalma annak, aki nem tartja be védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályokat.

Címlapkép:Propeller

Football news:

Ukraine failed with Austria: skidded on standards and under pressure, the leaders did not show themselves
Some Bundesliga clubs will turn on rainbow lights in their stadiums during the Germany - Hungary match
The oldest Euro stadium is in Glasgow. The gloomy area, the uncut grass around, the insides from the 90s-and the roar of the stands in 115 decibels
City believe it will be difficult to sign Kane this summer. Citizens are ready to wait a year
Mount and Chilwell are isolated for a week and will not play against the Czech Republic. They were in contact with Gilmore who was infected with the coronavirus
PSG is ready to pay Inter for Hakimi up to 75 million euros, including bonuses. The clubs are close to an agreement
Ramos has offers from PSG, Manchester United and City. Defender would prefer to move to a Ligue 1 club rather than the Premier League