Hungary

Túl sok gyalogost ütnek el, megváltozhat a KRESZ

Évente több mint ezer gyalogost gázolnak el a zebrán, a független Székely Sándor ezért több változtatást is javasol.

Az Innovációs és Technológiai minisztérium felkarolta Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezését az úgynevezett "zebraminimumról", amellyel a képviselő csökkentené a balesetek számát - írja az atv.hu. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el az utakon, 40 százalékukat a zebrán.

Székely szerint újra kellene festeni a zebrákat, és módosítani a KRESZ-t. Felvetése szerint például az iskolák, óvodák környékén 40 km/órával lehetne közlekedni.

A képviselő javaslatát az országgyűlés illetékes bizottság is támogatta, az ITM-ben pedig létrejött a részletekkel foglalkozó bizottság. A rendőrség viszont nem változtatna a KRESZ-en. Berzai Zsolt alezredes szerint elkerülhetők lennének a balesetek, ha az autóvezetők a közlekedés szabályait betartva, tehát kellő óvatossággal, körültekintéssel, lassabban közelítik meg a zebrákat, a gyalogos pedig körülnéz, mielőtt az úttestre lép, még akkor is, hogyha neki van elsőbbsége.

A Budapesti Autósok Közösségnek társalapítója, Csősz Krisztián a 40 km/órás korlátozásról azt mondta,

"Ez valóban hozhatna abból a szempontból eredményt, hogy ilyen esetben a gyalogos nem sérül annyira meg, ugyanakkor rengeteg hátránnyal is jár, környezetszennyezéstől kezdve az agresszióig, feszültséget okozna ez a sofőrökben."

Football news:

Kike Setien: Lewandowski is a great player, but he is not on the level of Messi
The great Milan of the noughties are already coaches: Gattuso is rebuilding Napoli, Shevchenko is going to the Euro, some are still at the club
The Premier League will not have a winter break in the 2020/21 season. Start-September 12, end-may 23
Liverpool have entered talks with Bayern over Tiago
Vertonghen goes to Benfica. The contract is for 3 years
Arsenal will sign Willian in the next two days
Juventus highly rates Raul Jimenez. He's like Pirlo and Partici