Hungary

Tüntetnek este a Parlament előtt a pedofiltörvény holnapi módosítása ellen

DSZZS20210517019 (1)

Több pontban is módosítanák a pedofiltörvényt a kormánypártok, amiről kedden dönthet a parlament. Civil szervezetek szerint a szólásszabadságot csorbítanák és erősítenék az előítéleteket, így hétfőre demonstrációt szerveztek.

Az esti megmozdulást civilek azért szervezték, mert a múlt hét csütörtökön, a Törvényalkotási Bizottság ülésén, kormánypárti képviselők indítványára, olyan módosításokat fogadtak el, amely a pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezetet 

tudatosan összemossa a homoszexualitással és a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel.

Az elképzelések szerint megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás bemutatását, és tiltanák ezek bemutatását reklámokban, iskolai előadásokon is. Az oktatási intézményekből pedig kitiltanának számos olyan civil szervezetet, amely eddig szexuális felvilágosítást végzett. Ilyen előadásokat csak „nyilvántartásba vett” személyek és szervezetek tarthatnának majd.

A kormányoldal ugyanakkor elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy a pornográf felvételeken szereplő gyerekeket minősítsék sértettnek, ami jogilag erősebb kategóriát jelentene a mostani áldozatminősítésnél. A módosítások egyébként csapdahelyzetet jelentenek az ellenzék számára, mert ha nem támogatják elfogadását, akkor a kormányoldal könnyen rájuk sütheti a bélyeget, hogy a pedofilokat támogatják.

Civil szervezetek szerint ezek a változtatások nem csak a szólásszabadságot csorbítják, hanem erősítik az előítéleteket.

A javaslat egyébként az egyházi szexuális visszaéléseket meghagyja a felekezetek „belügyének”. A civilek úgy látják, hogy a javaslat nagyon közelít a 2013-ban elfogadott orosz melegellenes törvényhez, amely szerint bűncselekmény a szexuális kisebbségeket említő kiadványok terjesztése fiatalkorúak között, vagy akár csak a homoszexualitás említése. 

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. május 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Football news:

Luxembourg fund buys 10% of La Liga for 2.7 billion euros. What is the meaning of the transaction?
Lukaku asked Inter to accept Chelsea's offer
Messi has arrived in Catalonia. He is expected to sign a new contract with Barca this week
Man City will buy Grealish for 100 million pounds, the contract is until 2026. The documents are signed
Tuchel on Lukaku at Chelsea: Many players want to join us. I will not discuss other people's players
Juve will give Demiral Atalanta on loan for 3 million euros with the right to buy for 25 million. Medical examination - On the 5th
Koeman pro 1:2 with Salzburg: Perfect, although I don't like to lose. We had to run a lot