Hungary

Úgy tűnik, mégis nagy átalakulás előtt van az egészségügy

A kórházszövetség elnöke szerint az egyik elképzelés, hogy a centrumkórházak és a megyei kórházak szerepe is fajsúlyosabb lesz.

“Az egészségügy átalakítására vonatkozó gondolatok, tervek évek óta terítéken vannak, és a járvány élesítette őket. A Covid által generált átrendeződéseket fontos tovább folytatni, és minden olyan, a betegek biztonságát növelő intézkedést meg kell hozni, amelyre jelenleg lehetőség van. Tekintsük ezt az időszakot egy komolyabb megújulás előszobájának” – ezt Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója mondta az Indexnek.

Ficzere néhány elképzelést is vázolt, úgymint az aktív ágyak számának csökkentése, “amelyek amellett, hogy nagy költséget jelentenek, olyan személyi, eszköz- és egyéb feltételt igényelnek, amelyre a betegek utógondozásakor egész egyszerűen nincs szükség”.

Ficzere szerint

a világon mindenhol arra törekszenek, hogy a betegek csak a valóban szükséges időt töltsék kórházban, és az utógondozás az arra alkalmas intézményekben vagy a betegek otthonában történjen.

Úgy folytatta: az idősebb, ápolást, gondozást igénylő betegek számának növekedése is indokolja, hogy – akár az aktív ágyszámak rovására is – növelni kell a krónikus ágyak mennyiségét, és jelentősebb szerepet kell adni a szociális ágazatnak. Emellett a centrumkórházak és a megyei kórházak szerepe is fajsúlyosabb lesz, mert bizonyos szakmákat (például az onkológia, mellkassebészet, ortopédia) csak a nagyobb intézményekben, centrumokban érdemes végezni.

Ficzere Andrea szerint az alapellátás megerősítése is régi cél, de azoknak az okoseszközöknek a rutinszerű alkalmazására is hangsúlyt kell fektetni, amelyek alkalmasak a betegek otthoni vagy munkavégzés közben történő monitorozására. “Segítségükkel kellő szakmai felügyeletet tudunk biztosítani a betegek számára, illetve megelőzhetjük az állapotromlást és a kórházi ellátást” – mondta a portálnak.

Ficzerével ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök egész máshogy kommunikál a témáról: ő például azt mondta, hogy “semmilyen egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz”, mert “az egészségügyi reformokkal az emberek általában csak rosszabbul jártak. Az a jelszavam, hogy csak reformot ne".

Orbán Viktor nem meri reformnak nevezni, amit a kórházakkal tervez

Senkinek se legyen kétsége afelől, hogy választás után a kormány hozzányúl az egészségügyi rendszerhez - erről beszélt a hvg360-nak Lantos Gabriella egészségügyi menedzser. Hiába tagad a kormány és játszik a szavakkal Orbán Viktor miniszterelnök, a különböző lépések egy irányba mutatnak.

Football news:

Pedri played his 72nd game of the season. If he enters the field in the final of the Olympics, he will beat the achievement of Bruno
Spain and Brazil will play in the final of the Olympics, Mexico and Japan-in the match for the third place
European champion Sirigu signed a contract with Genoa
Zlatan wanted to return to PSG before extending his contract with Milan
Inter can release Lukaku for 130 million euros
Kane may submit a transfer request from Tottenham in the coming days
🗿 Пике побриĞся †и запустиРмарафон невозмутимыÑ. сеĞфи. Шакира, что творится!