Hungary

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szakemberei szerint a 14 napos karantént sokan nehezen viselik, ezért érdemes lenne csökkenteni annak idejét. Úgy vélik, járványügyi szempontból 7-10 nap is elegendő lehet a megfigyelésre.

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus-járvány terjedésének egyik leghatékonyabb formája, ha egy potenciális fertőzött (önkéntes) karanténba vonul. A jelenlegi előírások szerint 14 nap karantén javasolt, ennyi idő alatt ugyanis kiderülhet, hogy az illető elkapta-e a betegséget – vagyis megjelennek-e rajta a tünetek – vagy sem. Az amerikai járványügyi központ (CDC) azonban egy új ajánlással állt elő.

A The Washington Post beszámolója szerint a CDC úgy látja, a jelenlegi két hét helyett elég lehet egy csupán 7-10 napos "elzárás" is. A szakemberek szerint amellett, hogy ez sokkal kevésbé megterhelő az emberek számára, a hosszú karanténnal járó előnyöket más, közegészségügyi szabályok betartásával is el lehet érni.

A CDC szerint a 14 napos karantén azért volt eddig alapvetés, mert ha valakinél felmerül a fertőzés gyanúja – például szoros kontaktszemély volt –, ennyi idő alatt nemcsak letelik a lappangási idő, de megjelennek a tünetek is. Ugyanakkor sokan épp emiatt nem merték bevallani, hogy potenciálisan fertőzöttek lehetnek, mert féltek, hogy elveszítik az állásukat, vagy nem engedhették meg maguknak, hogy az adott hónapban ennyivel kevesebb pénzt vigyenek haza. Márpedig ez nem segíti elő azt, hogy kevesebb legyen a fertőzött.

©

Bár az amerikai járványügyi központ továbbra is a 14 napos karantént ajánlja az Egyesült Államokban, lehetőséget ad arra, hogy ezt 10 napra lerövidítsék, ha ez feltétlenül szükséges. Ennek feltétele, hogy az illető folyamatosan monitorozza a saját egészségét, és jelezzen, ha változást tapasztal – például belázasodik. Ezt a 10. és a 14. nap közötti időszakban is folytatnia kell, emellett pedig arcmaszkot is kell viselnie.

A szakemberek szerint ugyanezekkel a feltételekkel speciális esetekben akár 7 napra is lecsökkenthető a karantén. A tapasztalatok szerint ugyanis ekkora a fertőzés esélye 5-12 százalék, míg 10 napos karantén esetben 1-10 százalék között alakulhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Atletico President: We always knew that Suarez is the best center forward in Europe
Mourinho on Bale: Playing time is not given, it must be earned
Until recently, Leo posed with Bartomeu and accepted millions, but then Barcelona broke down. Why?
West Ham have offered 33 million euros for En-Nasiriyah. Sevilla refused
Gattuso on 1:3 with Verona: You can't play like this if Napoli want to return to the Champions League
Sobolev on Tedesco in Spartak: Perhaps we will finish the season well, and he will want to stay
Liverpool are close to the transfer of England U16 striker Gordon for 1+ million pounds