Hungary

Újra lehet repülni a vulkánkitöréstől sújtott La Palmára

Ismét megnyitották a repteret, amit korábban a vulkáni hamu miatt zártak le a spanyol hatóságok.

Szombattól nem fogadott és nem indított járatokat a Kanári-szigeteki La Palma reptere, miután a szigeten hét napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetlenítette a légi közlekedést. A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre, mivel öt légitársaság már törölte a La Palma-i járatokat a hajtóművek számára veszélyes vulkáni hamu miatt. A sziget kikötőjében kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy komppal elhagyhassák La Palmát, hogy aztán a szomszédos szigetek valamelyikének repteréről hagyják el az Kanári-szigeteket.

A spanyol hatóságok engedélyezték vasárnap egyes evakuált helyi lakóknak, hogy szedjék össze az otthonaikban maradt holmijukat, miután a vulkáni lávafolyam továbbra is csak lassan folyt le a hegy oldalán, és jelentős esemény nem történt azóta, hogy szombaton a kráter egy része beomlott, és újabb lávafolyam indult el a tűzhányó oldalán.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi - nagyjából 265 futballpálya nagyságú - területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódnia a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak.

Football news:

Pique about Barca: Bartomeu won the election in 2015 because of treble, before that he had 1% support
Graeme Souness: I agree with Klopp that Salah is the best player in the world right now
Javier Zanetti: Messi should take the Golden Ball. His performance is impressive, he also won the America's Cup
Miranchuk started the 7th match of Atalanta in a row in reserve
Rummenigge on Kimmich's position on vaccination: He has a responsible approach. But from the point of view of an example, it would be better for him to be vaccinated
Luis Suarez: Messi deserved the Golden Ball, he had a great year. I think Leo has no competitors
Rummenigge about Bavaria: We are among the top three clubs in Europe. Our football can be enjoyed