Hungary

Uniós el camino: a Fidesz útja a néppárti kilépésig

000 1EV4N9

Kilépnek a Fidesz európai parlamenti képviselői az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció mai (szerdai) ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását. Ezt Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője közleményben jelentette be.

A Fidesz története 2000 novemberében kezdődött a Néppártban, amikor elhagyta a Liberális Internacionálét, és csatlakozott az Európai Néppárt frakciójához.

 Most ez a több mint két évtizedes tagság ért véget. 

A végjáték úgy tűnt, hogy már 2019-ben megkezdődött, amikor a Néppárt politikai gyűlésén felfüggesztették a Fidesz tagságát. Akkor Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát, de Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a Fidesz valójában önmagát függesztette fel. Tény, hogy a felfüggesztés következtében a Fidesznek semmilyen beleszólása nem lehetett az EPP politikájának alakításába, de a közös megegyezéssel elkerülték, hogy kizárják a magyar vezető kormánypártot a konzervatív pártcsaládból. 

Ezután 2020-ban tűnt úgy, hogy felgyorsulhatnak az események, amikor Szájer József önként távozott a Néppártból. Akkor ismét megerősödtek azok a feltételezések, hogy a Fidesz maga hagyja ott a Néppártot, és nem várja meg a kiszavazását. Szakértők már akkor úgy spekuláltak, hogy

ebben a helyzetben a Fidesz előtt álló legvalószínűbb és leglogikusabb út az lenne, ha átülnének az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségébe (ECR).

Ennek a csoportnak a legjelentősebb tényezői a Brexit előtt a brit kormánypárt képviselői voltak, illetve nagy befolyása volt benne a lengyel kormánypártnak is.

Ilyen előzmények után jelentették be a Fidesz európai parlamenti képviselői, hogy kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem kétmillió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2019. március 20-án. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)

Football news:

Michel Salgado: Ronaldo is the greatest player. This fat guy was better than Messi and Ronaldinho
Neymar on Bayern's possession: You can flirt with a girl all night, but another guy will come and conquer her in five minutes
Tuchel insulted the coach of Porto Conceicau after the Champions League match
The main myth about Holand's father: Roy Keane ended his career by flying into his knee. This is not true, although many things have come together
Juve decided to sell Rabiot and Ramsey. The club wants to sign Chalhanoglu and Locatelli
Neymar on the celebration before Kimmich: I didn't try to provoke him. It's fate. He said that Bayern are already in the semifinals
Neymar, Mbappe and Paredes are PSG's most important players against Bayern Munich. Pochettino took into account the mistakes of the first match