Hungary

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Az EU-nak küldött dokumentumban azzal érveltek, hogy az alacsony dolgozói létszám „már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához”.

Az Európai Unióval fizettetné ki a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszonyt vállaló orvosok béremelését – írja a G7. A gazdasági lap abból következtetett erre, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetésében idén 293 milliárd forinttal magasabb a bérekre szánt kiadás a tavalyinál, ez az összeg pedig szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet a magyar állam az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) terve szerint egészségügyi bérfejlesztésre kíván költeni.

Az uniós válságkezelő alapból a magyar kormány összesen 5797 milliárd forintot szeretne lehívni, a pénzt így költené el:

A G7 szerint ezzel a Fidesz-kormányzat óriási segítséget kaphat Brüsszeltől, a választás előtti évben ugyanis áttételesen 300 milliárd forint szabadon elkölthető forráshoz jut. A lap emlékeztetett: az EU-nak szánt összefoglaló szerint az orvosi bérnövekedéstől azt várja a kormányzatcsökken az orvosok és általában az egészségügyi szakemberek hiánya. A dokumentumban így fogalmaztak: „A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.”

A béremelésnek persze nem csupán egyszeri hatása lesz, minden évben elő kell majd teremteni rá a közel 300 milliárd forintot, amely az egészségügyi ágazat összes idénre tervezett kiadásainak 18,7 százalékát teszi ki – hívta fel a figyelmet a G7.

Az RTL Klub Híradója a cikk nyomán megkereste a kormányt. A Miniszterelnöki Sajtóiroda azt válaszolta, hogy a béremelés költségének 14 százalékát finanszíroznák uniós forrásból. Hozzátették, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem fogadja el a tervezetet, a béremelést teljes egészében a hazai központi költségvetés terhére valósítja meg a kormány.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude