Hungary

Válságos állapotban van a nizzai merénylő

Lampedusán keresztül érkezett Európába, majd az olasz Vöröskereszt papírjaival jutott el Franciaországba október elején a nizzai merénylő, akit jelenleg kórházban ápolnak, az állapota válságos – közölte esti sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard terrorelhárítási ügyész az MTI szerint. 

Beszámolt róla, hogy a 21 éves Brahim Ausszauinál a merényletben használt kés mellett két másik kést is találtak, valamint az iszlám szent könyvét, a Koránt, továbbá két telefont. Még vizsgálják, hogy a férfinak voltak-e bűntársai. Egyelőre annyit tudni, hogy az elkövető nem volt a terrorelhárító szolgálatok látókörében.

Az AP hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, a férfi vélhetően egyedül hajtotta végre tettét.

A tunéziai hatóságok vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hogy kiderítsék, valóban tunéziai állampolgár követte-e el a támadást – közölte Mohszen Dali tuniszi főügyészhelyettes. Az ország külügyminisztériuma határozottan elítélte a támadást, és szolidaritását fejezte ki a francia kormánnyal és néppel. Az állásfoglalásban elutasították a terrorizmus és a szélsőségesség minden formáját, ugyanakkor óvott a vallások ideológiai és politikai kihasználásától, egyidejűleg minden kapcsolatot a vallás és a terrorizmus között. 

Szintén elítélte a terrortámadást Joe Biden demokrata elnökjelölt az MTI tudósítása szerint. Twitter-üzenetében úgy fogalmazott:  "szörnyű merénylet" volt. Egyúttal azt ígérte, hogy elnökké választása esetén együttműködik majd az Egyesült Államok szövetségeseivel.

Joe Biden Twitter-üzenetében azt írta, 

 "Jill és én imádkozunk a franciákért a nizzai szörnyű merénylet után, amely ártatlanokat vett célba"

Korábban Donald Trump amerikai elnök is elfogadhatatlannak minősítette a támadást, miközben kifejezte együttérzését a franciákkal.  Hangsúlyozta: "a radikális iszlamisták terrorista támadásainak azonnal véget kell vetni". Majd hozzáfűzte, hogy ezt egyetlen ország sem tűrheti tovább.

Ausszaui csütörtök reggel, vonattal érkezett a városba, és reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-francia város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe.

Újabb lefejezéses terrortámadás Franciaországban

A nizzai incidensben három ember meghalt. Az elkövetőt elfogták.

Az olasz sajtó nem sokkal korábban már beszámolt arról, hogy Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Franciaországban iszlamista szélsőségesek 2015 óta eddig több mint 250 terrortámadást hajtottak végre, ezek közül az egyik legsúlyosabb szintén Nizzában történt: 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy ugyancsak tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?