Hungary

Vasárnap egy azeri UAZ majdnem határt sértett, azóta tüzérségi összecsapások folynak az örmény-azeri határon

Folytatódtak hétfőn az előző napon kezdődött tüzérségi összecsapások az örmény-azeri határon, Baku szerint négy azeri katona életét vesztette, öt pedig megsebesült, írja az MTI. Az azeri védelmi minisztérium szerint három katonájuk az Azerbajdzsánhoz tartozó Tovuz megye térségében vasárnap halt meg, egy pedig hétfőn. Az örmény védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy két katonájuk megsebesült.

Jereván és Baku egymást vádolja az erőszak kirobbantásával.

Vasárnap egy UAZ majdnem határt sértett

Vasárnap tüzérségi összecsapás történt az örmény-azeri határon. "12.30-kor az azerbajdzsáni fegyveres erők előttünk ismeretlen okok miatt egy UAZ típusú kocsival megpróbáltak határsértést elkövetni az örmény Tavus megye térségében. Az örmény fél figyelmeztetését követően az azeri katonák elhagyták járművüket, és visszatértek állásaikba. Ezután az azeri katonák ismét kísérletet tettek az örmény állás elfoglalására ezúttal tüzérségi tűz segítségével" - közölte az örmény védelmi minisztérium vasárnap.

Az örmény tárca szerint a válaszcsapást követően az azeri fegyveres erők visszavonultak, és veszteségeik is voltak. A minisztérium vasárnapi közleménye szerint az örmény oldalon nem voltak áldozatok.

"Július 12. déltől az örmény hadsereg egyik alakulata súlyosan megsértette a fegyvernyugvást (az azeri) Tovuz megye térségében az örmény-azeri határon tüzérségi eszközökből nyitva tüzet állásainkra" - közölte az azeri védelmi minisztérium vasárnap.

Az örmény hadsereg kész behatolni Azerbajdzsánba

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn az incidenst provokációnak nevezte, Davit Tonoján védelmi miniszter pedig arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg szükség esetén kész behatolni az "ellenség" területére.

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) - amelynek Örményország is a tagja - a hétfői nap folyamán vitatja meg a határincidenst. Baku vasárnap azzal vádolta Jerevánt, hogy a CSTO-t is be akarja vonni a köztük lévő konfliktusba.

A török külügyminisztérium ugyanekkor közleményben biztosította Bakut Ankara támogatásáról, leszögezve: Törökország elkötelezett Azerbajdzsán területi egysége mellett.

Eközben az örmény kormány hétfőn bejelentette, hogy augusztus 12-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt március közepén elrendelt, azóta egyszer már meghosszabbított rendkívüli állapotot. Ennek értelmében az ország határai továbbra is zárva maradnak és tilosak a tömegrendezvények is. 

Jereván és Baku több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, de Baku szerint Örményország hadserege is jelen van ott.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, s a szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel. A mostani összecsapás azonban a két ország északi határa mentén történt.

Football news:

Thomas Tuchel: Mbappe will play Atalanta if nothing happens
Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup
Rummenigge on Tiago's departure: If someone offers a fair amount for him, we will work
Juve can offer Arsenal for Lacazette Douglas Costa
Gasperini on Neymar: One of the world's strongest players. He will create problems for any opponent
Tuchel on crutches went to the Champions League match with Atalanta
Chelsea want to sign Ajax defender Tagliafico. He is seen as an alternative to Chilwell