Hungary

Véget érhet a nagy kínai olajvásárlási hullám

Ebben a hónapban csökkenésnek indulhat a kínai olajimport, miután a világ második legnagyobb gazdasága tavaly hatalmas mennyiségben vásárolt be az olcsó nyersanyagból.

A jelentős olajimportnak és a megugró hazai kitermelésnek köszönhetően Kína egyre nagyobb mennyiségben kezdett el olajat átirányítani a tárolókba márciusban – írja az Oilprice.com. Ez pedig arra is utal, hogy ebben a hónapban már csökkenhet a világ második legnagyobb gazdaságának hatalmas vásárlói étvágya.

A kínai olajimport márciusban még meghaladta az év első két hónapjában mért ütemet, de ezzel párhuzamosan a hazai kitermelés is felpörgött. Az ázsiai óriás ennek köszönhetően összesen napi 1,63 millió hordónyi kőolajat irányított át a kereskedelmi és stratégiai tartalékokba. Ez a tartalékképzési ütem pedig jelentősen meghaladhatta a januári és februári szintet. A Reuters elemzője szerint ugyanis nagyjából napi 920.000 hordó lehetett a tartalékképzés mértéke az idei év első két hónapjában.

Kína alaposan bevásárolt a nyersanyagból, most visszafoghatja a tempót (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A múlt hónapban egyébként Kína napi 11,69 millió hordónyi kőolajat importált, ami 21 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest – és magasabb, mint a januárra és februárra mért 11,08 millió hordós átlag.

Mindeközben a kínai finomítók kibocsátása átlagosan napi 14,08 millió hordó volt, ami éves alapon 19,7 százalékos növekedésnek felelt meg – köszönhetően jelentős részben az üzemanyagok iránti megnövekedett keresletnek.

Az elemzők tehát arra számítanak, hogy a kínai olajimport várhatóan lassulni fog a következő időszakban. Ennek részben szezonális okai vannak, de az is fontos szerepet játszik, hogy az olajár is emelkedett. Vagyis Kína már nem tudja a tavalyihoz hasonlóan kihasználni az olcsó olajban rejlő nagy vásárlási lehetőséget.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude