Hungary

Vesztünkre törnek a mikroműanyagok

Évente 40 ezer műanyagrészecskét falhatunk fel, holott egyetlen egy étteremben sem szolgálnak fel ropogósra sült műanyagot hasábburgonyával. Ám elég csupán egyetlen ebéd, s máris száz ilyen apró elem vándorol a szervezetünkbe. A legtöbb mikroműanyagot a különféle tengeri gerinctelenek, a többi között a kagylók, a rákok tartalmazzák, de a sószórónkban lévő kristályokban is rengeteg ilyen részecske bújik meg, írta a Novekedes.hu.

Megszabadíthatjuk a mikroműanyagoktól a vizeket

A mindenhol megjelenő mikroműanyagok túlnyomó része a ruhákból származik.

Az étel a legtöbb esetben csak közvetítő szerepet tölt be, mivel a legújabb vizsgálatok szerint, azok ragadós felületére hulló por jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A műanyag tárgyainkról leváló parányi mikroszálak ugyanis olyannyira könnyűek, hogy azok a szálló porral együtt képesek mozogni, így végső soron a tányérunkon köthetnek ki. 

Vizsgálták több ország összesen 259-féle palackozott vizét is; az eredmény: azok átlagosan, literenként, 325 műanyagrészecskét tartalmaznak.

A mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatását még nem lehet pontosan tudni. Annyi már kiderült, hogy belégzésük a légutak gyulladását okozhatja. Tengeri állatok esetében az emésztő- és légzőrendszerükben található nagy mennyiségű mikroműanyag az élőlény idő előtti elpusztulásához vezet.

Football news:

Pedri played his 72nd game of the season. If he enters the field in the final of the Olympics, he will beat the achievement of Bruno
Spain and Brazil will play in the final of the Olympics, Mexico and Japan-in the match for the third place
European champion Sirigu signed a contract with Genoa
Zlatan wanted to return to PSG before extending his contract with Milan
Inter can release Lukaku for 130 million euros
Kane may submit a transfer request from Tottenham in the coming days
🗿 Пике побриĞся †и запустиРмарафон невозмутимыÑ. сеĞфи. Шакира, что творится!