Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Videón az emberszerű robot, amelyik ápolónők helyett vigyáz majd az idősekre

Az emberek társául tervezett Grace már most meg tud oldani néhány bonyolult feladatot, de idővel még okosabb lesz.

Emberszerű robotokon több cég is dolgozik, igaz, nem mindegyik azonos céllal. A munkát egy dolog azonban így is összeköti: a tervezők úgy vélik, ezek az eszközök idővel alkalmasak lesznek rá, hogy valódi társai legyenek egy embernek, adott esetben akár az életét is védelmezzék.

A Hanson Robotics eszköze erre ma még ugyan nem képes, de előnyeit így sem szabad lebecsülni: a Grace nevű robot ugyanis kifejezetten a szociális ellátórendszer, azon belül is az idősgondozás területén állhat munkába. A robotot ennek megfelelő képességekkel fogják felruházni, de néhány dologra már most is képes.

Ezek közé tartozik, hogy majdnem úgy artikulál, mint egy ember. A robot eközben a fejét és kezeit is mozgatja, habár ez ma még inkább kalimpálásnak tűnik – a természetes mozdulatok azért nem ilyenek.

Ezzel azonban a cég is tisztában van, és ezért is okosítják tovább a járni is képes alakot. Grace egyébként nem az első ilyen készülék: elődje, a nem kifejezetten egészségügyi felhasználásra tervezett Sophia a mostani fejlesztés nővérének is tekinthető.

A tervek szerint az újfajta robotot 2022-ben vagy 2023-ban fogják felfrissíteni a jelenleg is kialakítás alatt álló OpenCog Hyperon rendszerre. Ez egy mesterségesintelligencia-szoftver, ami a készítők szerint még emberibbé varázsolja majd munkájukat. (Ezt a platformot egyébként a Sophia is megkapja.)

Janet Adams, a SingularityNET robotikai tanácsadó cég vezetője az Expressnek azt mondta, arra vagyunk beprogramozva, hogy reagáljunk arra, ha egy másik emberrel ugyanazon dolgokról beszélünk. „Grace-t is úgy tervezték, hogy kiváltsa ezeket a reakciókat” – fűzte hozzá a szakember, aki szerint az új robottal akár olyan egyszerű témákról is lehet majd diskurálni, mint a nyaralás vagy a hobbink.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.