Hungary

VIP-gyerekmegőrző működött Gulyás tárcájánál a veszélyhelyzet idején – ennyit költöttek a gyerekfelügyeletre

Két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költöttek erre. 23 gyerekre hat pedagógus jutott.

A veszélyhelyzet két és fél hónapja alatt bruttó 4,4 millió forintot fizetett a Miniszterelnökség négy óvónőnek és két tanítónőnek összesen azért, hogy dolgozói gyermekeire felügyeljenek

– tudta meg a Népszava a szerződéslista alapján. A Gulyás Gergely vezette tárca a lap kérdésére közölte, a pedagógusok tizenhat óvodással és hét kisiskolással foglalkoztak, ötfős csoportokban felügyeltek rájuk.

Az óvónők megbízatása március végétől május utolsó napjáig tartott, és havonta bruttó 300 ezer forintot kerestek. A két tanítónő március végétől június közepéig felügyelte a kormányzati munkatársak gyerekeit, havi bruttó 412500 forintért.

A szerződések összesítése nyomán kiderült, hogy a Miniszterelnökség két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költött a dolgozók gyermekeinek felügyeletére – teszi hozzá a Népszava.

A Miniszterelnökség a közfeladatok folyamatos ellátásával indokolta a külön gyerekfelügyeletet a lapnak, de arra a kérdésre nem válaszolt, miért volt szükség arra az iskolai, óvodai ügyeletek mellett.

A Miniszterelnökségnek dolgozó egyik óvónő azt mondta a Népszavának, hogy a kerületi önkormányzaton keresztül keresték meg. Napi 6 órát dolgozott a megőrzőben, amit szerinte az igazságügyi tárca dolgozóinak gyerekei is használhattak. Emellett, főállásában távmunkában dolgozott. Az egyik tanítónő közölte, őt közvetlenül a Miniszterelnökség kérte fel, és a gyerekfelügyelet mellett ő is folytatta az iskolai távoktatást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője ezt kettős mércének tartja. Nagy Erzsébet azt érti, hogy a

járvány alatt is dolgozó minisztériumi alkalmazottak gyermekeinek bébiszittert keresett a gondos munkáltató. Azt már kevésbé, hogy ez csak a minisztériumban dolgozóknak járt.

A gyermekfelügyelet megoldása ugyanis a veszélyhelyzet alatt országos probléma volt, nehéz helyzetben voltak például azok az orvosok, buszsofőrök és bolti eladók is, akik a járvány alatt nem dolgozhattak home office-ban.

Az érdekvédő szerint a kettős mérce a bérezésben is érzékelhető.

A szerződött óvodapedagógusok és tanítók a főállásuk mellett annyit kerestek havonta, amennyit egy Pedagógus I. fokozatba sorolt óvodapedagógus legalább 27 év jogviszonyban töltött idő után kapna. Hangsúlyozta:

nem a gyermekfelügyeletre, minisztériumba beszervezett pedagógusok kerestek sokat, hanem a pedagógus-bértábla szerinti illetmények alacsonyak.

Forrás: Népszava, 24.hu

Football news:

Fati scored 3 goals in 2 La Liga matches. He has 10 goals for Barca in 26 League games
Dest about Barcelona: It's an honor to play for the best team in the world
PSG are set to sign AUAR in the summer of 2021. Arsenal and Juventus are Interested in the player
Juve offered Fiorentina Rugani and De Sciglio as part of the payment for Chiesa. Violets want Demiral
Messi and Ronaldo have not seen each other for more than two years, and now they are heading to the Champions League. According to personal meetings, Leo takes out the opponent with a break
UEFA returns fans to the Champions League and Europa League, but empty stands will remain - in England, Spain, Italy and other countries local bans are in force
Zhivoglyadov about Champions League: Loko got the strongest teams of their leagues. Bayern writes a new story