Hungary

Visszatértek a befektetők a lakáspiacra - friss elemzés érkezett

Stagnáló árindexek, kevesebb tranzakció és az utolsó hónapokban rekord kereslet jellemezte az ingatlanpiac második negyedévét, amelyet nagyban befolyásolt a Covid-19 járvány okozta társadalmi és gazdasági változás - írja friss elemzésében a Duna House (DH).

Országosan stagnáló, helyszínenként és ingatlantípusonként enyhén változó mutatókkal zárta a második negyedévet az ingatlanpiac. A DH országos lakásárindexe nominálisan 190, reálértékén 132 ponton stagnál. A panellakások ára tovább csökkent az egész országban, legnagyobb mértékben, 3 százalékkal (7 indexponttal) a budapesti index mérséklődött.

A téglalakások többségénél folytatódott az emelkedés, leszámítva Budapestet, ahol kisebb árkorrekcióra került sor. Az egész második negyedévre jellemző volt az eddigieknél nagyobb számú és mértékű alku - írja a DH.

A fővárosban javulni kezdett a befektetői hangulat, az adásvételek 33 százaléka befektetési céllal történt júniusban, az erősödő tendenciát a rövidtávú lakáskiadás korlátozása törheti meg a harmadik negyedévben. Az első lakást vásárlók aránya országosan emelkedett, Budapesten 7 százalékponttal nőtt az előző év júniusához képest, így a vevők 27 százaléka ebből a csoportból került ki.

2020 második negyedévében már a hitelpiacon is érzékelhető volt a Covid-19 járvány hatása. A DH becslése szerint a második 3 hónapban 200 milliárd forint körüli szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel került a piacra, amely 21 százalékos csökkenés a tavalyi év második negyedévéhez képest. A hitelpiaci ügyletek mutatóinál nem volt jelentős változás az előző időszakhoz képest.

Football news:

Maurizio Sarri: Lyon has improved. Juve will have a difficult match
Zinedine Zidane: bale chose not to play, the rest is between us
Varane about the match with Manchester City: Real Madrid likes to fight with the best. We'll have to attack
Maurizio Sarri: Dybala is still in the hands of the medics. Ronaldo is training well
Nicolas Anelka: I didn't like the stardom of Real Madrid. I immediately realized that there would be a feud
Sergey Lapochkin: the polygraph Procedure is unpleasant. Not afraid, but puzzled: Why me?
Manchester City want 23 million euros for Eric Garcia, who is claimed by Barcelona