Hungary

Visszavonták a Manchester City eltiltását, mehetnek a Bajnokok Ligájába

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA korábbi döntését, és úgy találták, hogy a Manchester City nem játszotta ki a pénzügyi fair play (FFP) szabályait, így jogtalanul tiltották ki az angol csapatot két idényre az európai kupasorozatokból. A CAS hétfői döntése értelmében a Manchester City továbbra is indulhat a Bajnokok Ligájában – egyedül a pénzbírságot hagyták meg, de ezt is mérsékelték, 30 millió euróról 10 millió euróra.

A CAS döntése szerint (pdf) a korábban kiszabott büntetést vagy megalapozatlan, vagy elavult vádak alapján hozták meg, ezért mentették fel a tiltás alól a Manchester Cityt, amely így nem bűnös az FFP kijátszásában. A 10 millió eurós büntetést ugyanakkor azért tartották indokoltnak, mert a Manchester City hátráltatta az UEFA a klubok pénzügyeit vizsgáló bizottságának, a CFCB-nek (Club Financial Control Body) a vizsgálatát.

A Manchester City rövid közleményében üdvözölte a CAS döntését, amely megerősíti, hogy ártatlanok az ellenük felhozott vádakban, és ezt megfelelő bizonyítékokkal alá is tudták támasztani. A Manchester City biztosan a 2. helyen zárja a Premier League 2019-20-as idényét, így a tiltás feloldásával garantált az indulásuk a Bajnokok Ligájában.

2018-ban robbant ki a botrány

A Der Spiegel által korábban megszellőztetett információk alapján indított vizsgálat során arra jutott az UEFA, hogy a csapat sorozatosan átverte a szervezetet az FFP szabályaira vonatkozóan. Lényegében a csapat tulajdonosa, Manszur bin Zajed al-Najan sejk, az abu-dzabi királyi család tagja egyik zsebéből a másikba rakta át a saját pénzét, így finanszírozta a klub költekezéseit túlárazott szerződésekkel. A családhoz köthető Etihad légitársaság például évi 67,5 millió fontot fizetett a Manchester Citynek a mezszponzori megállapodás jegyében, de egy kiszivárgott email szerint  az Etihad csak 8 millió fontot fizetett a fenti összegből, a többit Manszur magáncége pótolta ki. Ezzel pedig vétettek az FFP szabályai ellen, és a felügyelő szervet is átverték hamis adatokkal.

A Manchester City 2018-ban, az emailek nyilvánosságra kerülésekor vehemensen tagadta a vádakat, a Spiegel birtokába került leveleket lopottnak minősítette, amiket ráadásuk a kontextusból kiragadva, fals módon tálaltak. Ugyanígy tagadták a vádakat, amikor májusban az UEFA vizsgálatot indított a klub ellen.

Az UEFA szerint a csalást 2012-16 között követték el, ebben az időszakban 490 millió euróért vásároltak játékosokat, akik főszerepet játszottak a 2014-es, a 2018-as és 2019-es bajnoki címekben.

Football news:

Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros
Conte will meet Marotta today. The coach was critical of Inter's management