Hungary

Vucic: Nincs szükség értelmetlen gyülekezésre

Szeribában a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök az MTI szerint.

Vucic ugyankkor arról is beszélt, hogy még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, ezért szerinte a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni az országban. A legfrisebb adatok alapján nem fest kifejezetten jól Szerbia aktuálois helyzete:

A szerb elnök arról is beszélt vasárnap, hogy az ország szerinte le fogja győzni a koronavírust és nincs szükség értelmetlen gyülekezésre:

Nekem az a fontos, hogy megkérjem az embereket, hogy fegyelmezettek legyenek, és akkor le fogjuk győzni a koronavírust. Nekünk jó orvosaink, járványügyi szakembereink vannak. Megértem, ha valaki engem szeretne megbuktatni, hiszen ez politika! Azt viszont nem tudom elfogadni, amikor valaki a társadalom legértékesebb részét szeretné tönkretenni, ez pedig nem más, mint a mi orvosaink

- idézi Vucic nyilatkpozatát a Szabad Magyar Szó. Szerbia elnöke annak is ismét hangot adott, hogy szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban és nem ért egyet az orvosokkal, akik szerint erre egyelőre nincs szükség.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, Szeribiában kedden tiltakozások törtek ki, amikor Vucic bejelentette, hogy a járvány miatt kijárási korlátozást vezetne be a fővárosra, illetve egész Szerbiára. A kormány végül a tiltakozás után nem vezette be a rendeletet, a csütörtöki tüntetést, pontosabban a 10 főnél nagyobb gyülekezéseket a fertőzésveszélyre hivatkozva viszont betiltották: láthatóan nem sok eredménnyel. A megmozdulások később átcsaptak a rendszer elleni szélesebb körű tiltakozásba.

A szerb elnök vasárnap a koszovói kormányfővel, Avdullah Hottal is tárgyalt, a tárgyalás Miroslav Lajcák uniós követ szerint sikeres volt. „A két fél egyetért a rendezési folyamat főbb pontjaiban és abban is megegyeztek, hogy a soron következő, immáron személyes találkozójuk július 16-án Brüsszelben lesz - közölte Miroslav Lajcák vasárnap délután az Euronews szerint. 

Az 1999-es szerb katonai beavatkozás után nemzetközi ellenőrzés alá került, függetlenségét 2009-ben kikiáltó Koszovó önállóságát Szerbia valóban nem ismeri el, de Magyarország és az EU legtöbb tagja (Ciprust, Görögországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát leszámítva)  önálló államként ismeri el. 

Koszovóban hétfőre 4715-ről 4931-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a fertőzésnek az utóbbi 24 órában, ezzel pedig 102-re nőtt a halottak száma. A koszovói iszlám közösség a járványhelyzet miatt felfüggesztett minden tömeges vallási tevékenységet, és arra kérte a híveket, tartsák be a szükséges távolságot egymástól az egyéni imák ideje alatt is.

Football news:

Adebayor on Ronaldo: real know what they lost by letting him go. These players appear once every 200 years
At 3 o'clock in the morning, Vasya wrote: Elvin, this is pathetic, monstrous. I am wildly disappointed. Kerimov on criticism from Utkin
Zidane is the best club coach in the world. He beat Klopp and Guardiola (L'équipe)
Manchester United presented their home form for the 2020/21 season
Kolo Toure: Van Dijk is an incredible player, but playing one - on – one is his weakness
Lewandowski on his favorite coach: Klopp. He has like two faces – for the players, he is like a father and a coach
Kevin-Prince Boateng has returned to Fiorentina from a loan spell at Besiktas and wants to finish his career at Hertha