logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden
An article was changed on the original website

84-åriga Haralds ilska: Får inte växla in mynten

Makarna Harald, 84, och Ulla Fri, 80, brukar samla sina växelmynt i en spargris under året. När julen kommer använder de mynten för att köpa julklappar till sina barnbarn och barnbarnsbarn. 

– Det blir några tusen varje år som vi sätter in i en insättningsmaskin och för över till barnen, säger Harald Fri.

Men nyligen plockades insättningsmaskinen på Haralds bank Swedbank bort från kontoret i Växjö, något som Smålandsposten var först med att berätta.

– Det är massa tråkigheter nu när bankerna inte längre tar emot mynt. Vi har spargrisar och sparar tiokronor för att köpa julklappar, men när jag ringde runt till storbankerna i Växjö för att sätta över mina pengar hänvisade de till Forex och Ica. Men de tar ut mellan 12-15 procent i avgift: uppemot 600 kronor på 4 000 kronor. Det är svinavgifter som gör att mina tiokronor bara blir sju-åtta kronor värda.

Harald och hans fru anser att det är fel att butiker och restauranger nekar betalning med kontanter. De har installerat Swish på mobilen och har betalkort men de tänker mycket på vänner och bekanta som inte är lika duktiga på tekniken.

– Det är ett helvete för oss äldre, vissa har inte ens bankomat. Det här kontantlösa samhället har kommit alldeles för fort om man jämför tio år bakåt i tiden. Jag förstår att förändring behövs, men på det här viset utestängs stora grupper människor och jag tycker inte det är rätt att bankerna lägger över mynthanteringen på handlarna, säger Harald. 

LÄS MER: Lasse Kronérs oväntade sågning – av nya mynten

Insättnings- och uttagsautomaterna i Sverige sköts av Bankomat AB, ett bolag som i sin tur ägs av en rad svenska banker. En av dem är Swedbank, där Harald Fri tidigare kunnat växla in sina mynt. Den automaten har nu flyttats till ett kontantcenter i Växjö.

– Det är Bankomat AB:s som sköter, ansvar och bedömer hur många uttags- och insättningsmaskiner som behövs. Swedbank har centralt beslutat att vi inte ska arbeta med manuella kontanter och vi följer den strategin sedan 2012, säger Thomas Gränsman, bankchef på Swedbank i Växjö.

Han betonar att Swedbank och Sparbankerna är de enda bankerna som tidigare haft myntinsättningsmaskiner i sina lokaler.

– I ett historiskt perspektiv så är det endast i Swedbank och sparbankernas regi som det funnits en myntkassett i insättningsmaskinerna.

Men nu finns de inte kvar. Förstår du Haralds kritik?

– Man kan ju alltid säga att det finns minoriteter som drabbas av den här typen av frågor när vi inte längre jobbar med manuella kontanter, men vi arbetar samtidigt i samverkan med bankomats in- och uttagsautomater. Det gör att vi minskar transporterna för kontanter, transporter som påverkar miljön. Vi är glada för att vi kan bidra till att den påverkan minskar. 

Växjöborna Harald och Ulla Fri får medhåll av Peter Sikström, generalsekreterare för SPF seniorerna. Han blir minst lika arg när han hör om parets problem.

– Det är skandalöst det som ser ut nu. Vi har lagstadgat att pengar är betalningsmedel i Sverige, men riksdagen och regeringen lagt sig platt för storbankerna. 

SPF Seniorerna tycker inte att bankens resonemang om att det är en minoritet som drabbas håller.

– Bankerna ger sken av att de tillgodoser gemene mans behov, men de gör de ju inte. Det här drabbar alla äldre och synskadade som sparar kontanter eller föreningar som samlar in pengar. I banken och aktieägarnas intressen är kontanter dyrt och riskfyllt, men för Harald och andra är det en nödvändig service som man sparar in på. Då sticker det i ögonen när bankerna har vinster på miljarder, men sparar på de äldres bekostnad.

LÄS MER: Sökandet efter försvunne Lelle Hildebrand fortsätter

Themes
ICO