logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Anders Olsson om Svenska Akademiens nya ledamöter: "Ännu inget klart"

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkivbild.

Samtidigt säger Per Wästberg till SVT:s "Kulturnyheterna" att man kommit överens om två namn – men att dessa ännu inte tackat ja.

Det kom motstridiga uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien.

– Ja, det blir inval. Två, sade ledamoten Per Wästberg efter mötet – samtidigt som andra ledamöter verkade vara av en annan uppfattning.

Nu säger Svenska Akademiens ständige sekretare Anders Olsson att inget klart kring nya inval.

– Vi har ännu inget klart om invalen. Men det var ett konstruktivt möte, säger han till TT om torsdagens sammanträde.

När besked om nya inval i Akademien kan väntas är än så länge oklart.

Per Wästberg säger i ett uttalande till SVT:s "Kulturnyheterna" att Akademien enats om två namn men att dessa ännu inte tackat ja:

”Inte konstigt. Två valdes in. Den ena är på utlandsresa och kunde ej kontaktas. Den andra ville ha betänketid till måndag. Båda var tagna på sängen. När de förhoppningsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmeddelande."

Förra veckan enades Svenska Akademien om att välja in de två nya ledamöterna Jila Mossaed och Eric M Runesson på stol 15 respektive 1. Det hela offentliggjordes efter det att kungen godkänt invalen, något som måste ske enligt Akademiens stadgar.

Efter förra veckans inval sade Anders Olsson till TT att man vill välja in fler ledamöter så snart som möjligt.

– Vi hoppas att kunna fortsätta med den här invalsprocessen, det är det viktigaste. Den bygger på att dialogen fortsätter med alla parter. Vi ämnar göra det nu också den kommande veckan, fortsätta med diskussionerna så att vi får det gjort innan det är för sent. Vi vill faktiskt få en fulltalig Akademi så snart som det bara är möjligt, sade han då.

Sara Haldert/TT

Linus Brännström/TT

Themes
ICO