logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Askersund firade 375 år med tårta och tal

På onsdagen fyllde Askersund 375 år. Det var många som kom för att fira födelsedagsbarnet som för 375 år sedan fick sina stadsprivilegier av Drottning Kristina.

Kommunalrådet Per Eriksson (S) var för dagen klädd i en svart frack och en hög hatt.

– Det känns jättebra. Det är kul att det är så många människor som har kommit hit för att fira Askersund. Vi blickar både bakåt och framåt. För 375 år sedan skulle staden bli ett centrum för spiksmide. Det finns kvar än idag.

Systrarna K underhöll publiken som bestod av både yngre och äldre.

I Torgparken hade en tillfällig scen byggts upp och det var många som på eftermiddagen passade på att lyssna till underhållningen.

Landshövdingen Maria Larsson passade på att gratulera staden och höll ett tal om en pigg 375-åring.

–Kära Askersundare. Vilket kalas. Det är roligt att få komma hit.

Kommunalrådet Per Eriksson (S) passade på att hälsa på Landshövdingen Maria Larsson, som på onsdagen var med på firandet i Askersund.

Under eftermiddagen var det flera föreningar som berättade om Askersunds historia. Föreningen Gamla Askersund satte under dagen upp två nya informationsskyltar på historiska byggnader. Den ena var Villa Framnäs på Stora Bergsgatan och den andra skylten sattes upp på Drottning Lovisas skolbyggnad på Lilla Bergsgatan. Nu finns det 22 skyltar uppsatta på olika byggnader runt om i Askersunds stad.

Carolina Ahnér och Sol Åkerbrant-Grahm visade kläder från förr.

På eftermiddagen serverade kommunen en jubileumstårta och det var många som minglade och språkade över en kopp kaffe. En som besökte firandet var Ruth Wistrand från Kumla. Hon visade staden för ett par Sydafrikanska vänner.

– Det är spännande och roligt att vara här. Det är folkfest. Jag arbetade på vårdcentralen i Askersund år 1985.

Lite längre bort stod Leif Pettersson från Askersund och språkade med bekanta.

– Det är roligt att kommunen uppmärksammar staden. Vi har tur med vädret. Vi tog en cykeltur hit och vi planerar att vara kvar här i eftermiddag.

NA mötte flera besökare som bar med sig en egen stol för att kunna sitta bekvämt och lyssna på all den underhållning som det bjöds på från scenen under eftermiddagen och kvällen.

Alla kommuninvånare bjöds på jubileumstårta.
Themes
ICO