logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Axelsson fick nöja sig med brons på första SM-distansen: ”Inte min dag”

Adam Axelsson fick nöja sig med en bronsmedalj när skridsko-SM inleddes på fredagen. Arkivfoto: Valentin Baat
Adam Axelsson fick nöja sig med en bronsmedalj när skridsko-SM inleddes på fredagen. Arkivfoto: Valentin Baat

Adam Axelsson, 22, har varit Sveriges hetaste skridskoåkare i vinter.

Men när SM inleddes på Östermalms IP i Stockholm på fredagen fick Kumlakillen, som numera bor i Örebro, nöja sig med en andraplats på 500 meter och en tredjeplats på 1 000 meter.

500-metersloppet är det första av två – som räknas ihop till ett totalresultat, det andra avgörs på lördagen – medan 1 000-metersloppet gav medaljer direkt. Axelsson fick därmed ”bara” med sig brons.

– Det var inte min dag. Det kändes lite samma i kroppen som när jag tävlade i Norge för helgen. Lite segt, det fanns ingen power. Jag var ganska rapp i början, men jag fick inte upp någon fart, säger Axelsson.

– Sedan hade jag lite otur. Det var väldigt byig vind, så förhållandena blev lite ojämna, och jag hade nog lite otur. Båda som slog mig på 1 000 meter hade innerkurva på första och sista varvet medan jag hade ytterkurva där, och det var en stor nackdel i vinden. Jag ledde med sekunden över Wilhelm (Ekensskär) med varvet kvar, men han slog mig med två hundradelar.

David Karlingsjö, Trollhättan, tog SM-guldet på 1.17,91 före Ekensskär på 1.18,12 och Axelsson på 1.18,14. På 500 meter var Karlingssjö snabbast på 38,76, Axelsson tvåa på 39,05.

De två fredagsloppen var också de två första av fyra i sprintkombinationen, som avslutas med nya 500- och 1 000-meterslopp på lördagen. Axelsson ligger tvåa i sammandraget både där och på 500 meter, men har lämnat handikapp till Karlingsjö. Han måste ta in 29 hundradelar på 500 meter och 0,405 poäng i sprinten för att lyckas med målet att ta karriärens första individuella senior-SM-guld.

– Det är inte omöjligt att vända om jag får till bra lopp. I morgon kommer jag att få gå mot David på båda distanserna eftersom vi är etta och tvåa i totalen, och då är det jag som kommer ha innerkurva. Jag hoppas att jag har en bättre känsla i kroppen i morgon, säger Axelsson.

Örebroaren Johan Röjler, som gjort tre OS men la ned sin egentliga elitsatsning redan 2010, ligger trea i både 500 meter och i sprintkombinationen inför lördagen. På behörigt avstånd bakom toppduon, men med bra chans på karriärens 78:e och 79:e individuella SM-medaljer. Han körde 500 på 39,41 och 1 000 meter på 1.19,23. Röjler ska också, till skillnad från Axelsson, fortsätta och köra hela allroundprogrammet på SM med bland annat 5 000 meter på lördagen och 10 000 meter på söndagen, med nya medaljchanser.

Themes
ICO