logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Axnér avslöjar: Därför blev jag AIK-supporter

Tomas Axnérs unga Lugi är underdog mot jättarna i handbollsslutspelet.

Samtidigt har tränaren och tv-profilen själv valt radioskugga efter år i frontlinjen.

Här berättar han om framtiden i Lundalaget, lockelsen av penningstinna uppdrag i Tyskland och avslöjar vad han hade kunnat bli om inte handbollstränare.

– Jag skulle vara vansinnigt bra på att kläcka idéer till reklamfilmer för tvättmedel, mensskydd eller vad som helst.

Handbollsslutspelet står för dörren men Tomas Axnérs lag tog SM-guld redan i november. 

I fotboll, då förstås.  

– Jag är AIK:are där, det var väldigt häftigt när vi vann SM-guld. Jag grät nästan en liten skvätt, skrattar han och utvecklar bakgrunden till sitt supporterskap. 

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och hade min mormor och morfar i Sundbyberg. När jag var åtta år var jag på en ishockeymatch på Hovet och såg Black Army, de stod med bar överkropp, tatueringar, mohikanfrisyr och drack öl. Jag tänkte att de måste vara hårdast i hela världen, det här är mitt lag, så primitivt var det. 

Sedan hamnade du själv som tränare i Lugi, vars hemmaplan ibland kallas ”Biblioteket”...

– Ja, motsatsen, säger han och skrattar stort. 

Möter Skövde i kvartsfinalen

Det ska inte missförstås nu för Tomas Axnér är otroligt stolt över att vara tränare för Lugi, som är en institution i universitetsstaden Lund och som har en omtalad ungdomsverksamhet med egna talanger. 

Det lag som går in i slutspelet i kvartsfinalen mot Skövde nu är förmodligen också det yngsta någonsin i den svenska ligan. 

– Vi har en medelålder under 21 år, jag kan inte se något lag som har varit yngre någonsin. Men det bygger på ett par årskullar som har varit exceptionellt bra, de starkaste som Lugi någonsin fått fram. 

Efter en stark slutspurt i serien blev det till slut en femteplats i grundserien, vilket var över förväntningarna enligt tränaren. 

– Vi har sju vinster och en oavgjord på våra senaste åtta matcher så vi går in i slutspelet med en bra form. Det är en go känsla. 

Samtidigt är Lugi underdog mot Skövde som endast har förlorat en enda hemmamatch i år och det är mot jätten IFK Kristianstad. 

– Det är godkänt om vi skulle ta den här matchserien till fem matcher men vår ambition är så klart en annan. Jag ser möjligheter att ta oss förbi det här hindret. De har en fästning som behöver stormas en gång om vi vinner våra hemmamatcher. 

Ett triumfkort hos Lundalaget är förstås Alfred Jönsson, seriens skyttekung som är klar för Bundesligan nästa säsong. 

– Ja, det är lite fusk att ha honom. Det är ligans bästa spelare överlägset tycker jag. Men det är också lite ansvar att ha en sådan talang, att inte slarva bort den.  

Knorrades från andra sporter

Hur länge till ser du dig själv som tränare i Lugi? 

– Jag har varit här tio år nu tror jag och det är ett år kvar av vår ursprungsplan men vi diskuterar en fortsättning. Klubben går genom en spännande generationsväxling och jag tycker det skulle vara kul att fortsätta jobba med det här materialet.  

Tidigare var Axnér också en färgstark expert i handbollssändningar i tv och en person som hade mycket åsikter men de senaste åren har han hållit en lägre profil. Ett medvetet val, dessutom. 

– Jag var på TV4 i tio år och på slutet jobbade jag lite på nåder som expert i samma liga som jag jobbade i. Det knorrades från andra sporter. 

– Sedan kände jag direkt när jag var klar att det var skönt att hamna i radioskugga efter att alltid ha haft åsikter och vara i frontlinjen. Det kan vara rätt påfrestande och jag hade nog större behov av det när jag var yngre än nu. 

Tomas Axnér skrattar och fortsätter: 

– Jag har markerat mitt revir redan. Jag tror att det är få handbollsprofiler i Sverige som har fler följare på Twitter men jag använder inte det. Jag har bara kvar det som ett slagträ om det behövs.  

Hur lockad är du av mer penningstinna uppdrag utomlands? 

– Det här passar bra nu, jag har barn i ålder när det inte är rätt läge att flytta. Jag har haft jättemånga chanser att ta jobb i Tyskland men då handlar det bara om mig och ingen annan. 

– Sedan är det klart att man vill mäta sig med de bästa och tjäna bra med pengar under sina bästa år så att man kan dricka vin på Mallorca i stället för att panta burkar i Sverige men jag kommer nog göra det vad det lider. Man kan vara tränare till man är 70 år.  

Vad skulle du göra om du inte vore handbollstränare? 

– Jag tror att jag skulle vara en snubbe på reklambyrå som kommer på vad reklamfilmer ska handla om. Jag skulle vara vansinnigt bra på att kläcka sådana idéer. Reklamfilmer för tvättmedel, mensskydd eller vad som helst.

– Det är säkert svinbra betalt också så det är kanske det jag ska göra. Min fru är så trött på att jag dissar reklamfilmer. 

Har du någon favoritreklam? 

– Specsavers reklam där han smashar måsen är jäkligt bra. Sedan tycker jag Nike gör riktigt mäktiga och powerfulla filmer nu men det ska gärna vara lite roligt också tycker jag. 

”Helt bisarrt”

Vad tycker du om Zlatans alla reklamjobb och kritiken om att han säljer ut sig? 

– Filmerna är bra men det är klart att om man inte väljer att spela VM men syns i varje reklampaus mellan halvlekarna så blir det lite konstigt. Det kan inte heller vara så att pengar är ett problem för honom direkt. 

– Sedan tycker jag inte det ska finnas reklam för spelbolag. Vi har spritmonopol i landet, man får inte köpa Cannabis lagligt, varför ska vi då låta svaga människor ta snabblån och visa reklam för spel och dobbel först och sedan för snabblån. Det är helt bisarrt egentligen. 

Tror du mörkertalet är stort för spelmissbruk? 

– Ja, det ska ju vara jättevanligt, framför allt när man slutat med sin sport. Vem är det som äger travhästar, det är en massa gamla sportprofiler. 

– Det är en adrenalinkick att spela handboll och jag det tror att man saknar den efteråt. Jag började jobba med tv, det är också en kick att vara i direktsänd tv. Jag tror det kan vara jättesvårt att inte ha något sådant om ha man är van vid det.

Themes
ICO