logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Barndomsvännerna ger ut fantasybok på eget förlag: ”Det har öppnat upp en ny värld för oss”

Vilhelm Sundbom, numera Uppsalabo, har jobbat på Upplandsmuseet i flera år och ville hitta ett nytt sätt att utnyttja den kunskap om svensk folktro han samlat på sig.

– Jag fick idén när jag var föräldraledig, jag tyckte att det var bra att ta det jag lärt mig och sätta ihop till en bok. Jonas är bra på att illustrera, så jag frågade honom om han ville vara med, säger Vilhelm Sundbom.

Det var förra sommaren och sedan har allt gått i ett rasande tempo. De startade ett förlag – Sunflower produktion – innan jul och nu är boken klar för utgivning.

– Vi har jobbat extremt effektivt, säger han.

– Det var mest som ett hobbyprojekt först, men vi hörde av oss till olika förlag och fick napp från flera. Vi kom till slut fram till att det inte passade oss - vi ville prova att göra det själva.

De har fått lära sig allt om förlagsbranschen från grunden. Hjälp och tips har de fått från vänner och bekanta.

Wilhelm Sundbom debuterar som författare i med fantasyboken ”Bortrövad – fånge i berget”. Planer finns även på en kommande serie, men vad den ska handla om vill han inte avslöja.
Wilhelm Sundbom debuterar som författare i med fantasyboken ”Bortrövad – fånge i berget”. Planer finns även på en kommande serie, men vad den ska handla om vill han inte avslöja.

– Det känns jättekul att komma så långt på kort tid. Vi har fått bra respons både på boken och som nystartat förlag. Våra kontakter har gjort att det gått bra. Men det märks hur liten man är - det är svårt att nå ut. Att skriva är en ”piece of cake” jämfört med att sälja boken. Men det passade oss ändå att göra ett eget förlag.

Vad är fördelen?

– Vi har vunnit framför allt rent ekonomiskt. Vi betalar allt själv men får allt tillbaka också. Hade vi kört på ett annat förlag hade det inte blivit så mycket kvar åt oss. Men framför allt har vi fullständig kontroll.

Jonas Sjöblom illustrerar berättelsen.
Jonas Sjöblom illustrerar berättelsen.

Boken ”Bortrövad – fånge i berget” är första delen i en fantasyserie för barn upp till tolvårsåldern. Den bygger på svenska folksägner, men där de har skapat en egen värld kring ett traditionellt material.

– Jag tror att det är ett ämne som aldrig försvinner. Det har varit roligt att sätta in en berättelse i ett ursprungligt sammanhang, men vinkla det och skapa ett eget universum. Vart man än kommer i Sverige har varje bygd sitt egen sägen. Troll kan bete sig på ett sätt i en bygd, ett helt annat på ett annat ställe.

Omslaget till ”Bortrövad”.
Omslaget till ”Bortrövad”.

Serien handlar om två syskon som på varsitt håll blir bortrövade. De ska hitta varandra och hamnar i klorna på varelser ur den svenska folktron. Det har varit viktigt för Vilhelm Sundbom att även dessa blir karaktärer i sin egen rätt och inte bara schabloner.

– För mig viktigt att visa att de har sitt eget mål i livet trots att de är mytologiska varelser. Alla har sin egen agenda.

För duon började allt med rollspelet Drakar & Demoner i ungdomen och intresset för fantasy och mytologi har sedan dess hängt sig kvar.

– Men vi trodde aldrig att det skulle utvecklas till en fantasybok. Det kändes roligt fortsätta vad vi började med tillsammans för 25 år sedan. Vi hade nog inte kunnat göra det tidigare, det var här och nu. Det har öppnat upp en helt ny värld, ingen av oss har gjort detta förut. Jonas har fått många illustratörsförfrågningar.

Vilhelm Sundbom skriver redan på del två, som beräknas komma i december.

– Många tycker att vi är helt orealistiska, men vi siktar på två delar om året. Ettan slutar med en cliffhanger så många säger att de bara vill läsa nästa. Det är inte bra att vänta för länge.

De ser boksläppet på Sundborns bibliotek som ett tillfälle att träffa folk och ha en trevlig stund.

– Det är självklart att ha releasen i Sundborn - det är ju vår hemby.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO