logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Bildning behöver spara nästan 10 miljoner år 2019 – Styrelsens ordförande: "Det är tufft"

Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.

Bildningsförvaltningen behöver spara runt 10 miljoner nästa år. Vad förvaltningen behöver eller ska göra för att spara in beloppet är ännu oklart.

– Vi tror att vi behöver spara mellan 9-10 miljoner under 2019. Då kanske det inte är läge för att ta fram osthyveln, utan vi får kanske bestämma att vi gör det ena och inte det andra.

Mikael Westberg menar att läget är ansträngt.

– Det är tufft, så är det, säger han och tillägger:

– Vi har haft jättemycket pengar i statsbidrag, men det kommer minska nu. När det inte kommer lika många nyanlända minskar schablonersättningen som vi använt i verksamheten och det kommer att påverka.

Mikael Westberg (S), enhestchefen för för-/grundskola Bengt Albertsson och Maria Andersson (S) efter september månads sammanträde där de för första gången deklarerade att bildning kommer gå med fem miljoner i underskott i år.

Kostnadsökningen som satt förvaltningen i den situation den nu befinner sig i nu beror, enligt Mikael Westberg, på att alltfler behöver extra stöd i skolan och dels att antalet elever blir fler i både för- och grundskola.

– I år har det börjat 12 barn fler i förskolan, det är en kostnadsökning på ungefär en miljon. Om man räknar på att en elev i grundskolan kostar ungefär 50 000 kronor, och de ökat med 80, då blir det en extra kostnad på fyra miljoner kronor.

– Från 2013 har vi gått från strax under 2000 elever till över 2500. Det är kort tid och det är klart det märks. I september hade grundskolan gått med 12 miljoner back.

Enligt Mikael Westberg har förvaltningen fått ett antal uppdrag, däribland att komma i gång med digitalisering av förvaltningen, utredning av skolorganisationen och de ska också se över vad man har för icke lagstadgade verksamheter som går att skära ner på.

– Men vi har inte tagit ett enda beslut ännu, poängterar han.

I grannkommunen Hedemora behöver bildningssidan spara in 25,9 miljoner kronor nästa år. Ett förslag där har varit att göra sig av med 44 tjänster. Är det aktuellt för Avesta?

– Oj, vi vill inte säga så. Vi vill jobba i lugn och ro sedan ta beslut efter det. Men, det är klart att det blir tufft... 10 miljoner är inget man bara sparar in sådär utan att det märks. Men man får göra det på ett sätt så att det blir effektivt.

Till nästa år kan bildningsstyrelsen få 5 miljoner mer i budget, men det räcker inte menar Westberg.

– De är riktade för att vi bygger idrottshallen vid Markusskolan. Någon ökad budget för elever och barn har vi inte fått. Och när vi inte har pengarna, som vi säkerligen hade fått om de fanns, så handlar det för oss om göra budgetanpassningar.

– Men vad dessa budgetanpassningar i vet jag ännu inte, men det kommer vi få ta ställning till längre fram.

Themes
ICO