logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Björklund: De är beredda att ge SD inflytande

Nästa vecka ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som Sveriges nya statsminister. 

Men såväl Annie Lööf (C) som Jan Björklund (L) har meddelat att de kommer rösta nej till M-ledaren som ny statsminister mot bakgrunden av deras inställning till Sverigedemokraterna. 

Beskeden innebär att sprickan i alliansen djupnar – och Jan Björklund menar att alla fyra partier har en skuld att bära. 

– Jag tänker inte spekulera i att Alliansen ska spricka. Jag vill att Alliansen ska hålla samman. Och det som nu driver isär oss är att vi gör olika bedömningar om SD. Alla har ett ansvar och alla har en skuld. Men jag tänker inte låta den spricka, säger han i intervju med Dagens Nyheter. 

Jan Björklund upprepar att Liberalerna inte vill ge Sverigedemokraterna något inflytande. Han säger också att han tror att detsamma gäller även för Moderaterna och Kristdemokraterna, men tillägger:

– De är beredda att ta risken för att få regeringsmakten. Bedömningen skiljer sig åt. Det har inte gått att enas.  


Jan Björklund har tidigare uppgett att han tror Ulf Kristersson känner stor press inifrån partiet för att samarbeta med SD – något som tillbakavisades av M-ledaren. Till DN säger han att det vore ett ”stort misstag” att ge SD den makten. 

– Ulf Kristersson säger att han inte ska förhandla, det som då inträffar är att det blir en väldigt instabil regering eftersom Alliansen har 143 mandat och de rödgröna 144. Om högerregeringen tillträder nästa vecka ska riksdagen redan den 12 december rösta om riksdagens budget. Om de förlorar så sjunker regeringens auktoritet väldigt mycket. 

Themes
ICO