logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Carl Larsson-gården blir glöggmärke: "Letar efter andra sätt att få inkomster"

Chia Jonsson Daniel Gyhlénius

För tre år sedan fick Daniel Gyhlénius, delägare i Moestue Grape Selections, en idé. Under en längre tid hade de inom företaget önskat sig en egen glögg för den svenska marknaden. Han kom på att det skulle passa att göra det tillsammans med Carl Larsson-gården.

Ledningen för gården kontaktades och den var positiv till förslaget och även familjens ättlingar tillfrågades.

– De har blivit tillfrågade för tre år sedan. Det har lyfts på släktmötet och de har varit positiva till det. Det är ingen som har sagt nej. De är helnöjda, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.

Moestue har tagit fram en ekologisk starkvinsglögg med lägre sockerhalt än vanligt och smak av citrus. Innehållet har kommit från leverantörer runt om i världen, det är exempelvis akaciehonung från Ungern och apelsin från Ghana.

Det är en rätt stor risk för oss, som är ett ganska litet företag

Glöggen, som går under namnet Lilla Hyttnäs, kommer att ingå i Systembolagets beställningssortiment. Moestue har tagit fram 25000 flaskor.

– Det är en rätt stor risk för oss, som är ett ganska litet företag. Vi känner att med kvaliteten på glöggen och med uppbackningen från Carl Larsson-gården så bör det gå, säger Daniel Gyhlénius.

En del av inkomsterna från glöggförsäljningen ska gå till driften av Carl Larsson-gården, uppger Chia Jonsson. Daniel Gyhlénius, på Moestue Grape Selections, kom med idén till glöggsamarbetet.

Förhoppningen är att efterfrågan på glöggen ska bli så stor att Systembolaget väljer att ta in den i det lokala sortimentet i vissa butiker.

En verk av Carl Larsson finns med på etiketten. Chia Jonsson säger att Systembolaget var noga med vilket motiv det var på flaskan. Det fick inte vara personer avbildade som ser ut att vara för unga för att köpa den alkoholhaltiga drycken på Systembolaget. Med andra ord kunde inte något av Carl Larssons barn vara med på etiketten, inte heller var målningar med Luciamotiv aktuella. Slutligen godkände Systembolaget en bild där Karin Larsson fanns med.

Vi har inga statliga eller kommunala bidrag som ramlar in.

Carl Larsson-gården får royalty för glöggsamarbetet, i form av ersättning per såld flaska.

– Vi letar efter andra sätt att få inkomster till gården. Det är till driften av gården, som är ganska tung. Vi har inga statliga eller kommunala bidrag som ramlar in utan vi ska ju klara oss på det vi säljer. Därav får vi kika oss runt och tänka lite nytt, säger Chia Jonsson.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Themes
ICO