logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Daniel Kane intar Rosängen med ny magishow: ”Går nästan att se hur chocken sätter sig”

Hans genombrott hos en större publik kom med TV4:s Talang 2017, men i hela sitt vuxna liv har Daniel Kane, 34 år, satsat helhjärtat på magin. Det har blivit många turnéer, men i oktober sätter han upp sin show "Impossible" hemma i Örebro. Spelplatsen är Rosängen, där Erik Loön driver Eztrad entertainment sedan 2016.

– Jag känner Erik sedan tidigare, och har även sett deras shower och tycker att de har ett bra koncept och en bra lokal. De tar in 220 personer som äter middag,. Det blir ganska intim scen som passar väldigt bra även för magi, tycker Daniel Kane.

Daniel är uppvuxen i Karlskoga, och heter egentligen Grossfurtner. I scensammanhang bytte han tidigt ut sitt österrikiskt klingande efternamn mot det något enklare Kane, och numera bor han i Örebro. Redan som barn fascinerades Daniel av magi, och tjatade till sig sin första trollerilåda som sjuåring. Han minns fortfarande känslan när han lade en boll i en burk och den försvann.

– Sen satte jag på locket, öppnade igen och bollen var tillbaka. Jag hade inte koll på tricket än, så jag trollade för mig själv kan man säga. Jag minns hur det verkligen triggade något inom mig.

I vardagen vet vi vad som går att göra och inte. Men när en magiker intar scenen tycks fysiska lagar upphävas – och det tror Daniel Kane är vad som fascinerar publiken.

I dag är tricken förstås inga mysterier för Daniel, men hantverket lockar fortfarande: Att tänka ut nummer, träna i spegel och framför kamera. Vissa trick kan ta år att finslipa. Belöningen blir publikens reaktioner.

– Speciellt när det är nummer med vad vi inom branschen kallar "starka effekter" och lite oväntat. Då går det nästan att se hur chocken sätter sig, att det blir en djup påverkan på folk.

I publiken finns ofta två sorters åskådare: De som lutar sig tillbaka och låter sig underhållas, och de mer analytiska som vill försöka räkna ut hur tricken går till. Men Daniel Kane avslöjar förstås ingenting – mer än att det kräver övning och övning och en del specialutrustning. Han har en byggare i Las Vegas, men på senare tid också fått kontakt med en mekanisk verkstad i Degerfors.

– Han har inte byggt illusionsrekvisita tidigare, men är en bra hantverkare och bygger efter ritning. Och det är betydligt smidigare rent logistiskt jämfört med att forsla utrustning på kanske 500 kilo över Atlanten.

Att uppleva trolleri i verkligheten är något helt annat jämfört med att se trick på Youtube eller fantastiska effekter i en Hollywood-film gjorda i en dator, tycker Daniel Kane.

För Daniel Kane är trolleri något som förenar flera olika konstformer, det visuella och musiken, med syftet att skapa något häftigt eller vackert. Men just att magin tycks upphäva de fysiska lagar vi alla lyder under tror han är det som fångar publiken.

– Trolleri i sig har ju funnits i kanske 4 500 år. Om det förr var medicinmän som utgav sig för att ha riktigt krafter, så vet vi ju bättre idag. Men även om vi vet att det inte är på riktigt, så gör det något med hjärnan att se något som egentligen är omöjligt. Det är som en lek som kittlar och sätter igång något.

Just att uppleva trolleri live tror han också ger en helt annan upplevelse.

– Det blir en helt annan närhet, och publiken vet att det inte handlar om kameratrick.

Att försörja sig som trollkarl har sina utmaningar, men något annat yrke har aldrig varit aktuellt för Daniel.

– De första fyra-fem åren efter gymnasiet var det tungt. Det kunde vara arbetsveckor på 70-80 timmar med att jaga jobb, träna in nummer och uppträda, och jag bodde kvar hemma för att få ihop ekonomin.

2017 kom genomslaget i Talang, och några av klippen med Daniel Kane blev virala och fick upp emot 60 miljoner visningar. Nu sätts hans nya show upp i Örebro.

Ett första steg var när Viking line beslutade sig för att satsa på honom. Nu har Daniel Kane uppträtt på alla deras fartyg, och är fortfarande deras mest anlitade trollkarl, med 80 tillfällen redan inbokade till nästa sommar. Han har också uppträtt tre år i rad i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, och 2017 kom genomslaget i Talang, där några av klippen blev virala och fick upp emot 60 miljoner visningar. Det ledde bland annat till att han bjöds in till välrenommerad festival för varietéteater i Berlin. I framtiden vill Daniel Kane gärna satsa på en internationell karriär. Är det då en lång väg från målet att sätta upp en show i Örebro?

– Nej då. Förstår man hur den här branschen fungerar så vet man att det handlar om att ta ett steg i taget. Jag ville gärna göra mer shower, och då är det ganska naturligt att göra det i Örebro, eftersom jag bor här.

Han jämför med Talang, där han lärde sig otroligt mycket av att vara med i livesändningar på tv.

– I framtiden skulle jag vilja ställa upp i brittiska Talang, och då har jag med mig en massa nyttiga erfarenheter.

Namn: Daniel Kane (Grossfurtner)

Yrke: Magiker

Ålder: 34 år

Aktuell med: Showen "Impossible" på Eztrad i Örebro som spelas vissa datum under perioden 12-27 oktober

Themes
ICO