logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Det stora sveket – Nu mister Sveriges mindre orter sina arbetsförmedlingar

Vänsterpartiet anser att privatiseringen av Arbetsförmedlingen är ett oblygt försök att avskaffa den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken.

De som nu vill söka jobb och få råd och hjälp från kunniga förmedlare kommer att mötas av stängda dörrar, i Laxå, Askersund, Hallsberg, Kumla, Karlskoga, Hällefors, Nora och Kopparberg. 8 av de 10 lokala Arbetsförmedlingskontor som finns i Region Örebro står på Arbetsförmedlingens svarta lista av i allt 132 lokalkontor som ska läggas ned.

Det är resultatet av höstens katastrofbudget från M och KD med stöd av SD.

Regeringen och samarbetspartierna säger sig vara kritiska till nedläggningen och vill nu se över, efter beslutet, var och hur man kan ersätta de kontor som läggs ned. Blir det en dator i ett personallöst kontor, eller en kringresande förmedlare, är det lika illa. Det är kännedom till den närliggande orten och utbudet av lediga av arbetsplatser som har betydelse för den arbetssökande.

De boende på lands- och i glesbygd kommer i vanlig ordning att drabbas av reformerna och de arbetslösa hårdast.

Att reformera i grunden betyder nödvändigtvis inte att lägga ner eller sälja ut!

Men för de borgerliga partierna innebär det att privatisera merparten av en myndighetens verksamhet. ”Fristående aktörer” kommer inte att ersätta Arbetsförmedlingen på alla de orter där kontoren läggs ned. Därtill är förtjänsten för liten. De boende på lands- och i glesbygd kommer i vanlig ordning att drabbas av reformerna och de arbetslösa hårdast.

Vänsterpartiet anser att privatiseringen av Arbetsförmedlingen är ett oblygt försök att avskaffa den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken, där arbetslöshet inte bara är individens utan också samhällets ansvar. Nedmontering följt av privatisering följer en välkänd nyliberal plan. Först utsätts fungerande allmän verksamhet för sämre villkor och minskade resurser, sedan pekas verksamheten ut som undermålig och allmänhetens förtroende minskar. Då öppnas dörren för privata bolag som släpps in för att kalasa på gemensamma skattemedel.

Den förändring som Arbetsförmedlingen nu står inför följer precis den iscensättningen och det är särskilt beklagligt att Socialdemokraterna, som tidigare försvarat en arbetsförmedling i offentlig regi, lägger sig platt som en pannkaka och försvarar den förestående privatiseringen.

Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor är att svika alla oss som bor och vill fortsätta att bo och arbeta på mindre orter

De kontor som blir kvar i länet, Örebro och Lindesberg kommer att få ökad arbetsbörda, men får de också ökade resurser? Ska kommunerna, igen, få mera ansvar och kostnader?

Det går inga snabbtåg eller tunnelbana till de kvarvarande två kontoren och de arbetssökande med särskilda krav på tillgänglighet och hjälp får sämre möjligheter när deras lokala Arbetsförmedling försvinner. Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor är att svika alla oss som bor och vill fortsätta att bo och arbeta på mindre orter i Sverige och som nu, i morgon eller senare behöver en fungerande arbetsförmedling.

Vänsterpartiet Örebro län

Mia Sydow Mölleby

riksdagsledamot

Maria Odheim Nielsen

distriktsordförande

Themes
ICO