logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Efter höstens utbrott av multiresistenta bakterier – förskolebarnen fortfarande inte smittfria: "När det blir långvarigt får man överväga behandling"

Det var i mörkaste november som det mest av en slump visade sig att det hade spridits en särskild sort av bakterien pneumokocker bland barnen. Det är en vanlig sorts luftvägsbakterie som många barn bär på utan att bli sjuka alls – men som också kan orsaka både lunginflammation, öroninflammation och bihålebesvär. Det speciella den här gången är att det var en variant som utvecklat resistens mot penicillin.

Därför beslutades det att alla barn skulle testas på USÖ:s barnklinik – för säkerhets skull. Och de som bar på smittan fick inte komma tillbaka till förskolan innan de gjort sig av med den motståndskraftiga bakterien.

Läs också: Hel förskola måste testas på USÖ efter larm om bakterie: ”Spridningen måste stoppas”

– Nu visar det sig att det fortfarande finns ett fåtal barn som fortfarande är smittbärande, färre än vad som kan räknas på ena handens fingrar, säger Gunlög Rasmussen.

– Eftersom det här är bakterier som kroppen oftast tar hand om på egen hand, så brukar vi inte erbjuda någon behandling. Men nu kommer föräldrarna att få erbjudande om det ändå. Det får ju konsekvenser om barnet inte kan vara på förskolan under lång tid, säger hon.

Läs också: Ännu en förskola drabbad av penicillinresistenta bakterier: "Jag vill inte kalla det här för en epidemi"

Hur behandlingen kommer att se ut för de enskilda barnen är inget som Gunlög Rasmussen känner till, till exempel om de måste vårdas på sjukhuset eller om det går att lösa hemma. Det är istället upp till de behandlande läkarna på Barnkliniken.

– Man får kombinera olika antibiotika som bakterierna har en känslighet för, skräddarsy behandlingen utifrån resistensmönster, säger Gunlög Rasmussen.

Hon säger också att det i nuläget inte finns några fler förskolor i Örebro som är drabbade av den här typen av bakterier.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO