logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Elin från Latorp tog dubbla medaljer på junior-VM: ”Känns hur bra som helst”

Elin Schagerström, som var ankare i svenska silverlaget i stafetten, flankerad av IFK Moras Sofia Berglund som körde andrasträckan och Sävasts Sofia Westin som startade den första. De båda andra åkarna blir överåriga till nästa säsong, men Schagerström är junior även då och får en tredje chans på junior-VM. Foto: Margaretha Pepa
Elin Schagerström, som var ankare i svenska silverlaget i stafetten, flankerad av IFK Moras Sofia Berglund som körde andrasträckan och Sävasts Sofia Westin som startade den första. De båda andra åkarna blir överåriga till nästa säsong, men Schagerström är junior även då och får en tredje chans på junior-VM. Foto: Margaretha Pepa

Redan förra säsongen, som 17-åring, fick Elin Schagerström från Latorp utanför Örebro chansen i junior-VM i skidorientering. Då tog hon som bäst en sjundeplats individuellt och en sjätteplats i stafett.

Ett år äldre avslutade hon i går årets JVM som dubbel silvermedaljör, i sprint och stafett. Och faktum är att hon är junior ännu en säsong och får ytterligare en möjlighet att samla medaljer nästa år.

– Förhoppningen är förstås att fortsätta utvecklas tills dess, säger hon.

I årets junior-VM, som avgjordes parallellt med seniorernas världsmästerskap i Piteå, tog Schagerström andraplatsen i sprinten 23 sekunder bakom landslagskollegan Sofia Westin och följde upp med att köra hem ett säkert silver till Sverige i stafetten efter förarbete av Westin och Sofia Berglund.

– Det känns hur bra som helst. Jag hade hoppats på någon topp sex-plats, men det hade känts sådär veckorna innan, jag hade inte så bra form. Så det här var bättre än jag hade förväntat mig, säger Schagerström och fortsätter:

– Sprintloppet är det jag är mest nöjd med, jag gjorde knappt ett enda misstag. I stafetten gick jag ut och visste att det var ganska långa avstånd både upp till Ryssland, som var ganska kört att köra ikapp, och bakåt. Så där handlade det mest om att åka lugnt och säkert och inte bomma.

Schagerström slutade på 13:e plats på långdistansen och på sjätte i medeldistansen.

– På långdistansen gjorde jag en stor bom till andra kontrollen (tappade sex minuter), och sedan var det lite krokigt hela vägen. Det var jag inte så nöjd med. Medeldistansen var bättre, men jag gjorde en liten miss till första kontrollen och några krokar på slutet. Det är ganska svårt att släppa när man gör misstag så tidigt i loppen, det blir att man åker runt och tänker på dem, säger hon.

Schagerström kommer alltså från Latorp och tävlar för Garphyttans IF, men bor i Mora där hon går på skidorienteringsgymnasiet. I vinter har hon dubblerat satsningen på skidorientering med renodlad längdåkning, bland annat har hon tävlat i kinesiska Vasaloppet, gått i mål som näst bästa länsåkare i Tjejvasan och tagit två topp 15-placeringar på junior-SM.

– Egentligen satsar jag lika mycket både på skidorienteringen och längdskidorna och kör de tävlingar som passar bäst. Men på slutet har det blivit lite mer skidorientering när det gått så bra, då känns det roligare. I längdskidorna är det lite längre till toppen, konkurrensen är tuffare.

I stora VM tog Sverige fyra guld och fyra silver på hemmaplan, där superstjärnan Tove Alexandersson stod för halva utdelningen – två guld och två silver. I JVM stannade medaljskörden vid tre medaljer.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO