logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

En vanlig tisdagsförmiddag hos polisen i Hallsberg: ”Vi får mycket hittegods från posten, det är allt från mobiltelefoner, surfplattor och nycklar”

En del av sin tid befinner sig förundersökningsledaren Karin Eldblom i ett förhörsrum. Den som förhörs sitter på en bänk mitt emot.

Det är tisdag förmiddag. Polisstationen i Hallsberg öppnades klockan nio och de som besöker stationen möts först av personalen i receptionen. De har hand om pass och id-kort, hittegods och tar mot anmälningar.

– Det är ett ganska brett jobb med väldigt blandade uppgifter. Vi får mycket hittegods från posten. Det är allt från mobiltelefoner, surfplattor och nycklar. Det är många som lägger hittegods i de gula postlådorna som Postnord sedan skickar hit. Vi får gods från Örebro, Karlstad, Västerås och Norrköping. För oss gäller det sedan att registrera godset och försöka hitta dess ägare, säger Emma Romell, administratör.

En annan arbetsuppgift är hanteringen av passärenden. NA berättade under våren i flera artiklar om långa köer utanför polisstationen i Hallsberg. Anledningen var att många polisstationer hade börjat med tidsbokning vilket gjorde att flera som vill ansöka om pass åkte till de mindre poliskontoren som hade drop-in.

– Vi hade till exempel besökare här från Jönköping och Norrköping. Nu är vi nere på normalnivå igen när det gäller passansökningar, säger Cecilia Ellwyn Pedersen, administratör.

Det första som besökarna möter på polisstationen i Hallsberg är receptionen. Där sitter Emma Romell och hennes kollegor och tar emot pass- och id-kortsansökningar och hittegods.

Emma och Cecilia började jobba i receptionen för två och tre år sedan.

– Jag jobbade i butik innan. Det var kul med kundkontakten, men ville jobba mer administrativt därför sökte jag hit, säger Emma Romell.

Cecilia arbetade inom vården innan hon började arbeta på polisstationen i Hallsberg.

– Jag ville testa på något nytt och sökte mig hit. Det är en mindre station och alla känner alla. Det bästa med att jobba här är att det är så varierande arbetsuppgifter, säger Cecilia Ellwyn Pedersen.

I en annan del av stationen finns Karin Eldblom. Hon arbetar som förundersökningsledare.

Karin började arbeta i Hallsberg år 2008 som polisassistent. Senare gick hon en internutbildning och utbildade sig till förundersökningsledare.

Hennes arbete är att ansvara för utredningarna, fatta beslut om individer eller om en husrannsakan ska göras. Hon inväntar kriminalrapporter och beslutar även om ett ärende är klart eller om det ska läggas ner.

– Jag får även mycket samtal från allmänheten och media. Det är många som ringer och frågar om sitt ärende och varför vi gör som vi gör. Det är bra att de ringer så att de får en förklaring, säger Karin Eldblom.

Vilka brott prioriteras?

- Vi försöker alltid titta på vad som är viktigast. Om det är någon som sitter frihetsberövad eller om det handlar om ungdomar. Våldsbrott är mest prioriterat. Sedan kommer stöld, misshandel, bedrägerier, inbrott, ofredanden, olaga hot med flera.

På utredningsavdelningen arbetar det både utredare med polisutbildning och civilutredare med annan bakgrund.

– De civila utredarna har inte gått på polishögskolan. De får inte hålla förhör om det inte pågår någon förundersökning. Jag tycker det är en fördel att det finns utredare med olika bakgrund och utbildningar, säger Karin Eldblom.

Just nu har utredarna i Hallsberg, enligt Karin Eldblom, ett hanterbart antal ärenden att utreda. Ett ärende som har gett Karin Eldblom mycket huvudbry är Patrik Linfeldts försvinnande för cirka ett och ett halvt år sedan.

– Hans försvinnande är det märkligaste och mest frustrerande som jag har varit med om.

– Ärendet pågår fortfarande och vi efterfrågar tips.

Karin Eldblom, förundersökningsledare på Polisen i Hallsberg.

En del ärenden är tunga med mycket känslor.

– Det gäller att man inte fastnar i ärenden eller blir personligt berörd, då får man ta hjälp av kollegorna. Jag känner mig trygg på jobbet och jobbet har inte gjort mig orolig, kanske dock mer uppmärksam. Jag kan inte säga att brotten har blivit grövre, utan de går i skov.

Karin Eldblom säger att hon trivs med att jobba på en mindre polisstation.

– Jag har koll på alla kollegor och det sitter aldrig fast. De ställer alltid upp. Jag vet vem jag ska vända mig till och möts alltid av en ödmjukhet.

Att hon skulle bli polis visste hon redan i tonåren. Först valde hon att utbilda sig till socialpedagog och sedan till polis.

– Jag ville jobba med ungdomar och jobbade först i yttre tjänst och sedan i en ungdomsgrupp här i Hallsberg. Sedan valde jag att utbilda mig till förundersökningsledare. Det är ett varierande jobb och jag träffar så många olika människor, säger Karin Eldblom.

Themes
ICO