logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
o
q
y
Nothing found
ICO
starBookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Falufostrade stjärnor jublar efter avancemanget – men flytten hem kan dröja: "Planerar att stanna här ett tag till"

Tre Falufostrade elitspelare.

I en intervju med Bandypuls förra veckan, sade Falu BS ställföreträdande ordförande Hans-Olov Pettersson att klubben har kontakt med de Falufostrade stjärnorna i elitserien och att "många av de här grabbarna vill hem".

Och visst finns det både känslor för Falu BS och hemlängtan hos en och annan av BS-produkterna ute i landet. Däremot är steget till att skriva på för nykomlingen varken kort eller enkelt. Bandypuls har pratat med några av spelarna från Falun om både deras och klubbens framtid.

Här är svaren:

Victor Lundberg, Sirius, räknar att bli kvar i Uppsalatrakten i åtminstone två år till.

– Jag har väl haft kontakt med klubben varje år de senaste åren, men just nu har jag kontrakt med Sirius och jag planerar väl att stanna här runt Uppsala ett tag till, min sambo har två år kvar på studierna i Uppsala efter sommaren.

– Det är klart att det lockar att flytta hem och spela för Falun. Jag tänker mig absolut att jag ska spela mer än två år till och det är väl ganska stor chans att vi flyttar hem i framtiden, min sambo kommer från Mora så vi har väl tänkt att vi ska slå oss ner i Dalarna någon gång. Sen om det blir om två år eller längre fram får vi se.

Din lillebror Anton spelar i Falu BS, jag gissar att du har hållit koll på laget under säsongen?

– Jag har följt kvalet, jag känner ju några andra i laget också sedan min tid där och har bra koll på laget. Och det känns fantastiskt roligt att de gick upp, det var länge sedan. Jag växte ju upp med att hänga på Lugnet och kolla på elitseriebandy. Så det blir lite speciellt att komma dit som bortalag nästa säsong, det blir en ny upplevelse. Jag var ju med och spelade kval mot BS för några år sedan, men då spelades matchen på Karlsbyheden (på grund av skid-VM). Det här känns väldigt bra för dalabandyn och det är roligt att Rättvik gick upp i allsvenskan också.

Tobias Andersson, Sirius, är osäker på sin framtid men betonar att det är mycket som ska klaffa om det ska bli en flytt hem till Falun.

– Jag har inget kontrakt med Sirius. Jag har pratat med Sirius om nästa säsong och vet hur det ligger till lite grann, men jag vet ju inte vem som ska träna laget och vilka spelare som blir kvar, så det är tidigt att säga något än. Jag pratar med fler klubbar också, så någonstans ska jag väl kunna spela.

Hur ser du på att flytta hem?

– Falun är alltid ett alternativ, men det är mycket som ska klaffa med familj och jobb och så. Vi väntar barn till sommaren också, så det är mycket att ta i beaktande.

– Men de har ju precis gått upp och att direkt börja prata om vilka som ska flytta hem kan jag tycka blir lite tråkigt, jag tycker att vi borde hylla de som gjorde det i stället. Det är jävligt roligt att de klarade det.

Hur nära har du följt BS?

– Jag har sett varenda match i kvalet och är imponerad måste jag säga. Jag tycker att de spelade jäkligt bra.

Vad tror du om det här lagets möjligheter att etablera sig i elitserien?

– Grunden finns ju och spelidén också. Men som nykomling som kvalat sig upp blir det alltid tufft. De måste nog få in lite nya spelare för att klara sig i elitserien, det är stor skillnad på att spela mot Tranås och att möta Sandviken, det är nästan som en annan sport. Men det är bra grabbar som spelar i laget, jag tror absolut att de håller i elitserien.

Patrik Hedbergs kontrakt med Hammarby går ut, men han slickar fortfarande såren efter semifinalförlusten mot Sandviken och har inte orkat tänka på framtiden.

– Hans-Olov (Pettersson) är ju min gamla tränare, så det är klart att vi håller koll på varandra. Mitt kontrakt med Hammarby går ut nu, men jag har inte hunnit sätta mig in i framtiden ännu, det är för kort inpå (semifinalförlusten mot Sandviken) och jag är fortfarande lite halvbesviken.

Hur ser du på att återvända till Falun någon gång i framtiden?

– Det är inte omöjligt att det skulle kunna bli så, sen om det är nu eller någon annan gång, det törs jag inte svara på. Det är inget att spekulera i nu. Men det är klart att jag någon gång skulle vilja spela i Falun igen.

– Och det är svinroligt att de gick upp nu. Spelar man inte där nästa år får man ju i alla fall komma tillbaka till Lugnet. Det var länge sedan så det ser jag fram emot.

Du har själv varit mitt uppe i ett slutspel, har du kunnat följa BS i kvalet?

– Jag såg andra halvlek mot Kalix och jag har sett de matcher som jag har kunnat se. Jag såg båda matcherna mot Nässjö. Det känns som att de har fått ihop det och Jocke Forslund har väl gjort sitt till. De har ett bra lag och fick ju några bra nyförvärv också.

– För föreningen och spelarna är det jätteroligt. Det är ju tufft med idrotten i Falun, men det finns mycket kunskap och bandyfolk och jag tror absolut att det finns möjligheter att bygga någonting bra igen. De kan absolut ha 1 000–1 500 åskådare på matcherna om de har ett lag som står sig.

– Sen blir det förstås en annan grej för föreningen nu, med matcher på vardagar och allt. Det kostar mer att spela i elitserien. Men jag hoppas verkligen att de kan se till att det blir något riktigt bra av det här. Det behövs ett elitlag i Dalarna och med BS-hjärta vill man förstås att det ska vara i Falun.

Bandypuls har inte lyckats nå BS-fostrade Petter Björling. Den 25-årige mittfältaren, som spelade tillsammans med Lundberg och Andersson under pojklagsåren, har dock kontrakt med topplaget Villa Lidköping även nästa säsong och lär inte vara på väg hem nu.