logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Forskare slår larm: Döda gråvalar på stränderna

Sedan årsskiftet har 54 döda gråvalar spolats upp på den amerikanska västkusten.

Bara i norra Kalifornien har totalt 13 valar hittats döda och nu oroar sig forskare för att den globala uppvärmningen gör att gråvalarna svälter.

– Det är oroande, säger Shawn Johnson, chef för veterinärvetenskap vid Marine Mammal Center till LA Times.

Bara en gång tidigare gråvalarna dött i en liknande takt och det var år 2000 då 86 valar hade hittats döda vid månadsskiftet mellan maj och juni.

Totalt 54 valar har spolats upp på den amerikanska västkusten under 2019 och bara i norra Kalifornien har totalt 13 valar hittats döda. Normalt brukar tio valar hittas döda i samma område per år.

– Det är ett ovanligt högt dödsantal för gråvalar i norra Kalifornien, men också för hela västkusten ända upp till Alaska. Det är oroande, säger Shawn Johnson, chef för veterinärvetenskap vid Marine Mammal Center i Sausalito som har tagit fram ett team som ska undersöka dödsorsaken på den trettonde valen som hittades tidigare i veckan till LA Times.

Svälter till döds

Enligt forskare tycks majoriteten av valarna svälta till döds då många har setts simma nära kustlinjen vilket är ett typiskt tecken på undernäring.

Observationer av valhonor med kalvar har även minskat drastiskt.

Dödligheten tros dock vara ännu högre än 54 då det är endast omkring 10 procent av alla döda valar som spolas upp på stranden.

Den trettonde valen i norra Kalifornien hittades tidigare i veckan. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Detta innebär att det kan vara så många som 530 valar som har dött under 2019, vilket tydligt påverkar gråvalspopulationen som tros uppgå till 20 000.

”Har inte energin”

Marine Mammal Centre tror att gråvalarna har svårt att hitta mat på grund av global uppvärmning. 

Shawn Johnson menar att klimatförändringarna har gjort att de stora däggdjuren är i dåligt skick och att de därför har svårt att genomföra sin årliga förflyttning norrut.

– Biologer som studerar valpopulationen har sett att när valar kommer till Mexiko är de redan undernärda och sedan lever de i månader utan att söka efter föda, säger Johnson till LA Times och fortsätter:

– Många av de här valarna försöker simma tillbaka till Alaska men de kommer inte fram, de har inte energin att ta sig hela vägen.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO