logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
o
q
y
Nothing found
ICO
starBookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Fridolin lovade att ändra på sig – för att få förnyat förtroende

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gästar ”Bara politik” berättar han om känslorna när han – och inte språkrörskollegan Åsa Romson – valdes om som språkrör efter att båda, men särskilt Gustav Fridolin, fått hård kritik både internt och externt. 

– Vi valde ju att gå till valberedningen och pröva vårt förtroende var och en. Åsa var också väldigt noga med det, att vi prövade det individuellt. När jag fick frågan om att fortsätta så insåg jag att kommer få en del skit för det. Men jag vet inget viktigare uppdrag än att leda ett grönt parti just nu och jag vill göra det här jobbet. Vill partiet ha mig så gör jag det, säger han.

Gustav Fridolin säger att han och Åsa Romson hade ”ett jättebra samarbete”. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men hur kändes det i magen när bara hon byttes ut? 

– Vi hade – eller har – ett jättebra samarbete, men i grund och botten måste man prövas som individ. Och när jag fick förtroendet att fortsätta sa jag att jag kommer att göra det annorlunda. 

Hur då annorlunda? 

– Jag hade blivit lite för instängd i kostymerna och talepunkterna i regeringen. Jag behövde prata friare och vara mer mig själv. 

Var fick du den insikten ifrån? Dig själv eller partiet? 

– Det var nog både och. Och samtalen med vänner. 

De tyckte du var stiff?

– Ja. Det var första gången som Miljöpartiet kom in i regeringen. Jag är själv inte uppvuxen inom en politisk familj, eller en akademikerfamilj. Jag kommer från en liten by. 

Men du började med politiken redan när du var 11 och gick med i Grön ungdom?

– Ja, jag vet. Verkligen. Men i ett parti som just är uppstickare, som bildades av en folkförelse. Och ibland kunde jag där i början med regeringen känna att... det här var svårt, och då ville man göra rätt. Det blev inte jag, men jag körde på. Nu känner jag mig mycket mer trygg att det här är jag och det här klarar jag. 

18.30-18.40: Ylva Johansson (S)

Arbetsmarknads- och etableringsministern har i år varit 30 år i politiken. I programmet pratar vi om vad som driver henne, om bakgrunden inom V och om det tuffa opinionsläget för S nu just nu. 

18.40-18.50: Hanif Bali (M)

Först nu har Moderaterna den migrationspolitik som riksdagsledamoten Bali förespråkat hela mandatperioden. Hur hade opinionssiffrorna för M sett ut om i dag man bara lyssnat på honom – partiets guldgosse och bråkstake på en och samma gång. 

18.50-19.00: Gustav Fridolin (MP)

Språkröret är dagens huvudperson när det i dag är Miljöpartiets dag under Järvaveckan. I programmet berättar hur han egentligen tycker att det varit att sitta i en regering med S – och om det var värt det. 

Programledare är Karolina Skoglund. 

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor 

LÄS MER: Här hittar du tidigare avsnitt av Bara politik