Sara Mohammad, som är ordförande i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime som arbetar mot hedersförtryck, var årets talare med anledning av den internationella dagen mot rasism. Det är en dag som firas den 21 mars till minne av Sharpvillemassakern i Sydafrika 1960.

– Utvecklingen i Sverige har gått bakåt sen jag kom hit 1983. Många som har makten viker undan för religiösa och traditionella mörkerkrafter. Här välkomnas rätten att inte leva som jämlike. Och här accepteras rätten att inte blanda pojkar och flickor på skolbussar och i badhus, sade Sara Mohammad i sitt tal.

Hon berättade också om hur unga flickor, som berättar för socialtjänsten om vad de utsätts för, av socialarbetarna lämnas åter till föräldrarna, som enligt socialtjänsten står för tryggheten. Och hur ungdomarna sedan blir bortförda av sina föräldrar och lämnar en tom skolbänk i Uppsala bakom sig.

– Vi har hört många sådana berättelser och det finns människor som både förnekar och rättfärdigar mekanismerna bakom hedersförtryck, som säger att vi inte ska lägga oss i hur andra grupper vill leva. Men vi måste säkerställa att de mänskliga rättigheterna inte bara gäller för Filippa, Erik och Stina utan att de även gäller för Amina, Abbas och Samira, säger Sara Mohammad. Då och bara då kan vi kalla Sverige ett jämställt land.

Sara Mohammads tal möttes av långa applåder från fullmäktigeledamöterna, trots att det var politikerna själva som stod i skottgluggen för anförandet denna gång.